Min arbetsgivare har en ganska typisk situation tror jag. Vi har ett publiceringssystem som klarar av grundläggande hantering av mediafiler, som bilder och ljud bland annat, men att det erbjuds tillägg som kan sköta det ännu bättre. I vårt fall har vi redan Imagevault som utökar Episervers inbyggda simpla funktioner.
Sen finns de ännu större lösningarna som även hjälper andra än just webbredaktörerna med bildhantering. Dessa system kallas ofta för DAM eller MAM beroende på om man syftar på Digital eller Media Asset Management. Skillnaden kanske inte är uppenbar för oss som jobbar primärt med webben, men det det digital syftar på är allt det där utöver bilder, ljud och video. Nämligen kan ett DAM även få ta hand om Office-dokument, PDF-filer och egentligen lite vad som helst.
Vad de olika bildbankerna erbjuder
Jag har tillsammans med några kollegor träffat tre leverantörer av, vad de själva säger, DAM/MAM-system. Intressant nog hade de tre helt olika fokus. Den första visade på smidigheten i att metadata för bilden följer med bilden när den lämnade systemet, något jag som bevakar frågorna kring informationsarkitektur har som grundkrav tillsammans med att ingen leverantörsstandard etableras. Även här kunde jag kryssa för rutan att riktiga standarder som Exif, IPTC och XMP användes. Om det även hos dig riskerar bli rätt många bilder så bör du prioritera den bakomliggande informationsarkitekturen – det är lite av en försäkring för framtiden att man kan byta system.
Den andra leverantören visade på en väldigt tät integration mot webbpubliceringssystemet EPiServer och ett, i mitt tycke, lite underligt gränssnitt då det var baserat på en svart bakgrund och texten var nog inte vit. Åtminstone kunde jag inte avgöra vad texten hade för färg för där jag satt syntes ingen text över huvud taget (inte helt redo för användning utomhus i starkt solsken med andra ord). Alla dialogrutor hade dessutom en inverterad färg, det vill säga ljus bakgrund och svart text. Min personliga gissning är att någon kärat ner sig i hur Adobe Photoshop Lightroom ser ut. Av denna leverantörs kunder hade bara cirka en halv procent valt att använda DAM-systemet fristående utan att ha det kopplat till webbpubliceringsystemet. Ett slimmat system som inte erbjuder en massa “onödigheter” men är utbyggbart på ett smidigt sätt om man väljer att även ha kompis-systemet för webbpublicering. Det är ju lite däråt trenden går – att alla DAM-system tvingas fungera tillsammans med webbpublicering. Frågan är om det är att vara kompatibel med framtiden..?
Tredje leverantören ursäktade den tyska industriella designen men kunde däremot hålla fram referenser med kunder som höll på med marknadsföring, akademi och offentlig sektor. Praktiskt taget allt kunde göras, av utvecklare, via den medföljande integrationspunkten (API:et) och det fanns en
Vilka frågor ska man ställa till leverantören?
Det är viktigt att man vet ungefär vilka krav man har som inte kan prutas bort oavsett vad för vackra framtidslöften leverantören lockar med. I den utredning jag skrev åt min arbetsgivare (utkast här) framgår det en bredd på frågor man bör ställa sig och några kanske passar även där du jobbar.
Exempel på alla frågeställningar vår grupp hade idag:
- Kan systemet bevaka våra sociala medier-konton och automatiskt arkivera mediafiler vi lagt upp?
- Uppfyller det medföljande gränssnittet (webbplatsen/publika bildgalleriet) grundläggande tillgänglighetsriktlinjer som WCAG 2.0 AA?
- Vilka informationsstandarder följer systemet för lagringen av filer? Exif från kameror, som slutartid och geoposition? IPTC? XMP? Annat?
- Hur får man en smidig hantering av samtycke om det är en person på bild?
- Upphovsrättshantering och tidsbegränsad rätt att använda material?
- Centraliserad metadata-hantering, som i att man redan har en kodserver som lagrar alla ordlistor (kontrollerade vokabulär och folksonomier)?
- Exakt hur detaljerade är möjligheterna att ha obligatoriska fält att fylla i?
- Går det enkelt att ta bilder med mobil eller surfplatta och ladda upp till DAM-systemet?
- Finns det begränsningar i storlek på filerna, mängd nivåer i mappstruktur eller liknande?
- Med vilken enkelhet kan DAM-systemet integreras med vårt publiceringssystem, Microsoft Word, Adobe Indesign med flera?
Det är definitivt en delikat uppgift att göra ett informerat val av vilket verktyg man ska lägga all sin tro, hopp och energi på. För egen del bevakar jag främst följande punkter så vi har möjligheten att ta oss ur systemet i framtiden:
- Informationen som matas in kan leva över mycket lång tid utan beroende till någon viss leverantör.
- Metadata-hanteringen ska stödja både god sökbarhet och jag-skiter-i-vilket,-vill-bara-publicera-min-utsmyckningsbild som automatiskt kommer arkiveras i vår sökmotor på grund av för lite relevant metadata.
- Det redan innan inköp finns en pragmatisk idé om hur man avvecklar systemet på ett ordnat sätt utan att förlora innehåll.
Utöver min insats i detta finns extremt rutinerade webbkommunikatörer, redaktörer, videoproducenter och grafiska formgivare i arbetsgruppen. Så är arbetet upplagt där jag jobbar, kanske kan det ge dig hjälp på traven.
Mer om bildhantering kan du läsa om i min bok under kapitlet informationsarkitektur.