Stäng
15 grejer som irriterar med HTC One

15 grejer som irriterar med HTC One

Är det bara att köpa en flaggskeppstelefon från Android-lägret, gå hem och tro att allt bara funkar? Nej verkligen inte i mitt fall. Jag har kört Iphone sedan 2009 och efter mycket tjat från vänner, och en del nyfikenhet, köpte jag HTC:s flaggskeppslur One veckan innan midsommar.

Jag satte igång telefonen, gick ut från butiken och startade telefon-appen bara för att se att den inte var designad för bruk utomhus med sin kolsvarta bakgrund. Ingen bra början och mycket irritation har följt.

Android inte i sitt esséHTC:n är just nu på service så jag har fått chansen att se hur en Android med lite mindre budget funkar, nämligen Huawei Ascend 210 som du ser på bild ovan.

Huawei-luren är rena katastrofen så den tänker jag inte ens kommentera mer än att du i bilden härintill ser att det användarhatande gränssnittet har två markörer för två olika textfält där jag skriver in text – samtidigt.

En Android-älskande vän köpte samtidigt som jag en HTC One och jag ska väl poängtera att han inte upplevt några som helst problem med sin telefon. Men det är uppenbart att vi har olika förväntan på telefonen genom att vi har olika bakgrund.
Det jag kommenterar som märkligt lagg i splash-screens räknar inte han som lagg, däremot har han fällt liknande kommentarer om mina Iphones om upplevt lagg jag inte kunnat se eller förstå.

De mest objektiva sakerna jag finner som sämst med min Android-upplevelse är följande:

 1. Det är svårt att gå från Apples kontrollerade, trygga, Appstore till Google Play där det är lite mer vildvuxet, färre officiella versioner av appar och större “frihet”. För att inte tala om att installera appar man hittat på nån lustig webbplats.
 2. Det språkliga i Android är under all j-vla kritik. Har samlat på mig enorma mängder med tragiskt dåliga översättningar, tekniska formuleringar om debugging när jag försöker synka via USB, ange vibration när man skriver text ger bara vibration vid lösenord med mera.
 3. HTC:s synkprogram till datorn är om möjligt instabilare, sämre och mer begränsad än Itunes. Det hade jag nog haft svårt att ens föreställa mig på förhand.
 4. Att timer-funktionen tenderar att krascha. En gång frös den när jag solade i somras, vilket inte är så jäkla bra, och för två veckor sedan kraschade timern helt och ville skicka felrapport.
  Många av de populära apparna på Google Play jag tankat hem har svårigheter med att rulla stabilt. Podcaster exempelvis som pausar uppspelning lite när den känner för det för att sedan inte kunna startas via knappen på lurarna = stanna cykeln, ta upp telefonen ur fickan, slå in koden, gå in i notifieringarna och starta – jäkla bök.
 5. Ibland ligger tangentbordet ovanför knappar i dialogrutor och det finns inget sätt att gömma tangentbordet. Att byta tangentbord är inte ett användarvänligt svar. Jag har för övrigt försökt byta tangentbord och trots att jag följde försäljarens rekommendationer försvann det tangentbordet när telefonen startates om.
  Borde inte dialogrutor kunna positioneras så att de inte hamnar bakom tangentbord? För många olika skärmstorlekar?
 6. Om man vill ta backup på appar och dess data ska man tydligen rotat telefonen _innan_ man använder den… Jag som förstått att det här med Android var en öppen plattform och att det fanns direkt åtkomst till enheten…
 7. Beats Audio tenderar att krascha när man stoppar in tillbehör som Jawbone UP i hörlurskontakten. Efter synk kan det ibland vara 100% volym när man pluggar in hörlurarna igen. Stabilt och hörselskadande.
 8. Appar följer en hel uppsjö av olika designkonventioner. Vissa är fula portningar med iOS-utseende, andra uråldrig Android-design och många är designade av kompletta idioter. Visst finns det appar som är riktigt väldesignade med användaren i fokus men helhetsintrycket är lågt då de är väldigt inkonsekvent. Visst kan iOS och många appar därpå kännas tråkiga men de är användbara och förutsägbara – får jobbet gjort, typ.
  Den kreativa friheten att bakåt-knappar inte behöver ligga uppe till vänster används väldigt flitigt märker man som tidigare iOS-användare.
 9. Appen för uppringning, alltså standard-appen, är praktiskt taget omöjlig att använda utomhus dagtid då bakgrundsfärgen är svart och alla tecken är vita – det ser ut som om skärmen är avstängd.
 10. Inte hittat några hifi-hörlurar som stödjer att styra musikuppspelning mer än paus/play, inte heller några där man kan justera volymen. Sjukt irriterande när man som jag vill kunna svara i telefon när man cyklar utan att behöva tvärstanna och justera volymen.
 11. Min HTC kan inte gå från ljudlös/vibration till att få ut ljud ur hörlurskontakt eller högtalare utan en omstart. Enligt tips på nätet körde jag en fabriksåterställning vilket löste problemet under 24 timmar för att återgå till att inte fungera igen.
 12. Volymkontrollen laggar. Likt när Word tycks krascha för att sedan spökligt skriva ut det jag redan skrivit på tangentbordet kan telefonen fortsätta höja volymen flera sekunder efter att jag släppt knapparna.
 13. Måste telefonen verkligen vråla och vibrera vid omstart? Jag som gjort massor med omstarter sena kvällar håller ju på att skita ner mig av ljudet för att sen hånle åt budskapet “Quitly brilliant” som dyker upp på skärmen.
 14. Ibland när man går ur flight-mode kan det dröja tiotals sekunder innan man får slå in PIN-koden. Att tiden varierar är spännande men värst är att jag vid flertalet tillfällen glömt slå in koden och stoppat ner telefonen i fickan.
 15. Verkar inte riktigt gilla vissa wifi-nät och 3G/4G-datauppkopplingen ute i skogen är ofta ynklig jämfört med en Iphone med samma operatör som man jämför med bredvid. Datauppkopplingen inne i städer fixar den däremot galant.

För den som vill modifiera det mesta är Android säkert klockrent. För de som tycker att det behöver vara tillräckligt bra utan modifiering, massa studerande på nätforum och tekniskt intresse är nog Android inte riktigt moget ännu.
Jag tillhör kategorin som numera inte orkar sätta mig in i alla aspekter med mina tekniska prylar. Det räcker alldeles utmärkt med allt pyssel jag har med att få alla inställningar att samspela på mina datorer, att metodiskt avinstallera appar för att felsöka ljudet känns inte direkt upphetsande.

Ok, det som var klart bättre med HTC One jämfört med mina Iphones är:

 • Bättre medföljande hörlurar. De är rent utav riktigt bra om man gillar redig bas.
 • Tethering/dela ut trådlös uppkoppling funkar stabilare och till högre hastighet av någon anledning.
 • Den större skärmen var trevlig efter lite tillvänjning.
 • Att appar har tillgång till telefondelen. Att få nummerupplysning på okända nummer och att blockera telesäljare är fantastiskt.

Om min avsky för telefonsäljare varit mindre skulle det vara lätt att byta till en Iphone nästa gång. Vi får väl se hur det blir med det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.