Stäng
Om 3D och VFX med Joel Stenholm från MedFilm

Om 3D och VFX med Joel Stenholm från MedFilm

Jag jobbar som du kanske vet på landstingets ehälsoenhet och vår finaste plats för att informera patienter och medborgare om vård är 1177.se

Där finns det primärt text att läsa, eller lyssna till, men i viss utsträckning finns också bilder, illustrationer och någon enstaka film för att berätta om hur vården fungerar.

Förutom att höra patienter berätta om sin egen sjukdom kan man med fördel använda film, och rörliga bilder, för att presentera saker som gör sig bäst på bild. Ibland är det bäst att det är en skiss snarare än ett verklighetstrogen återgivning med allt vad det innebär om man gestaltar människokroppens insida och eventuella skador.

Under mässan för vård-IT, Vitalis alltså, träffade jag på två som jobbar med precis detta – att med visuella effekter, 3D och film informera patienter. Självklart följer jag upp med en intervju så andra kan ta del av detta.

Joel Stenholm på MedFilmVem är du och vad jobbar du med?

– Mitt namn är Joel Stenholm och är produktionsansvarig på MedFilm. På MedFilm skapar vi patientfilmer, som vi valt att kalla dem. Det är i grund och botten 3D-animerade filmer som förklarar den komplexa processen kring operationer och behandlingar för patienter och närstående. I mitt arbete är jag länken mellan vårt duktiga produktionsteam och de specialistläkare som bistår med sin spetskompetens inom respektive område. Mitt huvudsakliga arbete består i att skriva utkast till manus, planera produktionen och tillsammans med produktionsteamet och läkarna bestämma hur informationen i filmerna skall presenteras.

Ok! Vad är roligast med ditt jobb?

– Jag har alltid haft en fascination för berättarteknik och möjligheten att kunna visualisera det som för många är svårförståeligt och komplext. Visualisering innebär ett åskådliggörande av komplexa, flerdimensionella, sammanhang genom uttryckssätt som anpassats för människans synsinnen. Under min utbildning på Högskolan Väst fick vi lära oss just detta genom 3D-grafik och efter examen startade jag och två studiekamrater bolaget som vi nu driver och arbetar i. Produkten vi utvecklade blev efter en tid MedFilm.

Vad skiljer er från reklam- och VFX-byråer?

– Vårt fokus när vi grundade bolaget redan från första början var att förklara komplexa processer och produkter genom 3D-animering. Det var inom denna bransch vi såg den största outforskade potentialen i framförallt Sverige idag. Majoriteten av 3D-företagen i Sverige arbetar inom reklam och VFX (Visual effects, alltså visuella effekter) och deras största marknad är reklamfilm, tv-serier men framförallt film där 3D-effekter är väldigt populärt.

– Sedan kan det ju nämnas att många reklam- och VFX-byråer utgår från filmat material, och adderar 3D-grafik utöver detta. Vi arbetar däremot uteslutande med 3D-grafik som arbetssätt och bygger upp samtliga filmer med denna teknik.

– Efter några månader av konsultuppdrag till diverse IT- och teknikbolag fick vi en beställning från en stor privat vårdkoncern i Sverige som ville, med hjälp av 3D-animation, erbjuda sina patienter bättre information inför sin operation eller behandling. Projektet slutfördes och mottagandet från patienter och läkare blev otroligt positivt varpå vi bestämde oss för att utveckla konceptet och skapa en egen databas med filmer så vi kan nå ut med denna typ av patientinformation på en större marknad. Inom detta nischade område är vi väldigt unika i Sverige och skandinavien.

Vad skulle du säga är poängen med det ni gör?

– Jag skulle säga att vi arbetar med att bygga broar mellan patienter och läkare. Genom våra filmer kan patienter ta del av viktig information om sin operation genom pedagogisk film som förklarar det som är väldigt svårt att kommunicera muntligen. Det kan vara till exempel hur ett diskbråck uppstår i ryggen, varför man får åderbråck eller varför man behöver en ny knäled på grund av artros. Majoriteten av denna information ges idag ut muntligen och via broschyrer som patienterna får med sig hem. Genom film får patienterna mycket större förståelse för vad som kommer att ske i samband med operationen och de kan ta del av filmen när som helst, var som helst.

Ja, någon sa under mässan för vård-IT, Vitalis, förra veckan att anledningen till att “en bild säger mer än tusen ord” beror på att man visuellt har högre bandbredd rakt in i hjärnan, man kan ta in mer. Ligger det något i det?

– Det finns mycket omfattande forskning som bevisar att information förmedlad både genom bild, text och tal har mycket större genomslagskraft än endast text. Speciellt inför omfattande operationer är det väldigt mycket information att ta in som patient och med hjälp av pedagogiskt utformade filmer kan man få denna information förmedlad på ett väldigt tydligt och lättförståeligt sätt. Detta leder i slutändan till mer informerade och engagerade patienter. Det är framförallt väldigt roligt att gå till jobbet och veta att man gör något som i slutändan kommer hjälpa människor att må bättre.

Har du exempel på nyttiga användningsfall?

– Absolut. De första filmerna vi gjorde inom ortopedi, framförallt knä- och ryggoperationer fick under två års tid närmare 100 000 visningar tillsammans vilket är otroligt mycket med tanke på att detta endast uppmättes på ett antal mellanstora kliniker runtom i Sverige. Sedan dess har vi utökat vårt filmbibliotek med ett tiotal nya filmer där flera stycken i skrivande stund testas gentemot patienter på flera sjukhus runt om i landet. Det händer ofta att patienter hör av sig till oss på eget bevåg och berömmer oss för filmerna och berättar hur de hjälpt dem förstå operationen och underlättat kommunikationen med deras läkare. Det är väl i slutändan det finaste berömmet man kan få.

Verkligen! Något särskilt på webben just nu som du tycker är spännande?

– Framförallt tycker jag det är intressant hur alltmer information och kunskap görs tillgänglig på webben. Inom till exempel vårt specialistområde, 3D-animation, finns det oehört mycket resurser i form av utbildningsfilm gjorda av folk helt utan vinstintresse. Är man dessutom beredd att betala en mindre peng kan man få tillgång till flera månaders utbildningsfilm inom området. Detta återspeglas självklart inom flera olika områden, allt från 3D-animation, programmering och filmredigering till träning, välmående men även satsningen på e-hälsa, både nationellt och internationellt.

– Internet har alltid ansetts som en samlingsplats för all möjlig information, men framförallt en mötesplats för människor. Detta blir extra intressant då utvecklingen av e-hälsa verkligen tagit fart och vi äntligen kan ta till vara på digitaliseringerns möjligheter. Jag tycker personligen det skall bli väldigt roligt att följa denna utveckling på nära håll.

Var kan folk hitta mer information om dig och det du gör?

– Vill man veta mer om oss är vår webbsida helt klart värd ett besök, www.medfilm.se. Annars går det alltid bra att maila mig på joel.stenholm@medfilm.se så berättar jag gärna mer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.