Stäng

8 svenska exempel på responsiv design

Har letat och nu funnit ett flertal mer eller mindre lyckade svenska exempel på responsive web design. Tidigare listade jag några bra nordiska exempel och i denna post kommer även den enda tidning jag funnit som följer denna idé. Tidningen är dock inte svensk, men det ryktas om att TV4 snart kommer ge oss en “lyhörd design” som vissa svenskar väljer att kalla det.

Bilderna nedan är baserade på de vanligaste upplösningarna för desktop/laptop, surfplatta och mobil under 2011 och ger en vink om vad man ser vid entré på startsidorna.

Världskulturmuseet i Göteborg

Världskulturmuseet i Göteborg

Världskulturmuseets nya webbplats lanserades igår morse. Den är planerad, designad och kodad av mina forna kollegor på NetRelations i publiceringssystemet EPiServer CMS.

Betyg enligt Google Page Speed: 95/100 vilket är ovanligt högt för en modern webbplats med många resurser.

SVT TV-tablå beta

SVT:s betaversion av tv-tablå i responsive design

SVT håller på och laborerar med en ny tv-tablå som ska klara sig bättre i olika typer av enheter.

Betyg enligt Google Page Speed: 92/100.

Team Olivia

Team:olivia

Team:olivia är ett företag som sysslar med vård, omsorg och service. Inte för att jag kände till dem på förhand men de har enligt egen uppgift 6000 anställda och är därmed rätt stora.

Betyg enligt Google Page Speed: 86/100 och det enda de egentligen missat är att sätta expiration date på fler filer som följer med designen.

Sphinxly

Sphinxly - en webbyrå i Stockholm

Sphinxly är en webbyrå i Stockholm.

Betyg enligt Google Page Speed: 89/100, det som de missat är optimering av bilder och ställa in browserns cache.

Radiotjänst i Kiruna

Radiotjänst i Kiruna

Radiotjänst lär knappast vinna något pris som mest populära företag, men tillsammans med sin byrå Nansen har de i alla fall fått till en riktigt bra responsive design.

Betyg enligt Google Page Speed: 75/100, och de har helt missat att aktivera komprimering på filer som skickas från servern. Dessutom kan browserns cache behandlas bättre.

Folktandvården i Stockholm

Folktandvården i samarbete med NetRelations

Folktandvården i Stockholm har tillsammans med NetRelations fixat en responsive design för sin webbplats. Små missar är bland annat att sidan behöver laddas om om man manuellt minskar storleken på webbläsarfönstret.

Betyg enligt Google Page Speed: 63/100, de behöver fixa CSS Sprites för sina designbilder, optimera bilder, aktivera komprimering och fixa en bättre hantering av browserns cache.

Daytona

Daytona som ska vara sveriges bästa digitala byrå

Daytona, som belönats med ett pris som Sveriges bästa digitala byrå, har på sin blogg trixat lite med responsive design. Resultatet är inte förbluffande bra direkt så det kanske är tur att de lät bli på sin vanliga webbplats.

Betyg enligt Google Page Speed: 86/100. De behöver fixa med när de laddar in Javascript, ordna med CSS Sprites, servera filer från en konsekvent domän, aktivera komprimering och sluta skala om bilder i webbläsaren.

Staffanstorp

Staffanstorps kommun - ett av få exempel på responsive design i Sverige

Staffanstorp är den första, åtminstone omtalade, kommunen att bygga på responsive design.

Betyg enligt Google Page Speed: 77/100 vilket kan bli bättre med inställd browser cache, CSS Sprites, komprimering från servern och bättre optimerade bilder.

The Boston Globe (bonus, enda tidningen jag funnit)

The Boston Globe, tidning som bygger på responsive design

The Boston Globe har gjort ett bra jobb med sin webbplats. Jag antar att den tomma vita rutan ska innehålla reklam som jag blockerat och det är ju också en viktig del i modern webbdesign – att sajten fungerar även för de som blockerar reklam.

Betyg enligt Google Page Speed: 69/100 vilket inte är speciellt bra. Om de aktiverar keep-alive, skalar ner bilder och hanterar browserns cache bättre så blir det helt ok.

Jag har startat upp ett nytt Twitterkonto för att kommentera nysläppta webbplatsers webbprestanda, @webbfunktion, så vill du hjälpa till att visa på förbättringsmöjligheter kan du alltid lägga en mention så retweetar jag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.