Stäng

Andrew Galambos definition av frihet och rättigheter

Satt i vanlig ordning och skummade igenom Slashdot när jag halkade förbi ett inlägg om lite historik kring upphovsrätt.
Bland kommentarerna fångade ett tips om en man vid namn Andrew Galambos mitt intresse då han hade tänkt ut en ganska extrem variant av vad frihet och rättigheter egentligen är.
Galambos betalade till och med avgift för att använda ordet frihet eftersom det inte var han som uppfann ordet, tvingade sina elever att skriva på ett avtal om att inte yppa hans lärdomar vidare och så vidare.

I korthet innebär det att allt man kommer på, skapar, tänker osv tillhör en själv och andra borde betala dig för att använda dina erfarenheter och skapelser.
Förutom uppenbara problem med vem man ska betala för att få använda uppfinningen hjulet när man kör bil och eventuellt vem som kom på en sak först så är det en intressant tanke. Om inte annat är det rakt emot vad poängen med kollektivt kunnande och det som många pirater hävdar är anledningen till att skrota upphovsrätten helt och hållet.

Säg att vi skulle köra detta system över hela världen i ett år så skulle de få en del intressanta (bi)verkningar:

  • Wikipedia, och alla andra uppslagsverk, skulle nog få stänga ner då de inte själva har förstahandserfarenhet av det som de dokumenterat.
  • Disney skulle bli av med slottet i sin logga då det slottet redan finns sedan tidigare. För att inte tala om alla de sagor de mer eller mindre snott rakt av från gamla historier.
  • Det skulle genom alla betalningskrav åt alla håll uppstå nya statsskick som skulle dra åt en extrem byråkrati.

Ibland kan man undra om det inte är åt detta hållet upphovsrättsindustrin vill gå åt – åtminstone när det gäller deras egna material. Känns inte helt hållbart av någon anledning 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.