Stäng

Ansträngningar efter arbetstid brukar ge resultat

Så här når lågkonjunkturen börjar märkas på allvar, eller åtminstone kanske fruktas, inom min egen bransch återigen så känns det lite som en repad skiva som hoppar tillbaka till ett gammalt spår.

Precis som sist det begav sig, fast då med IT-bubblan, finner jag en massa kreativitet som måste få komma ut. Så pass mycket att jag inte nöjer mig med att vägleda kunderna genom hur de förvaltar sina webbplatser väl utan även börjar skapa egna grejer.
Är ännu inte inne i stadiet att jag börjat fokusera på något sätt att, som jag brukar säga, tjäna min första miljard men den inriktningen kommer säkert när jag lekt färdigt med de funktioner jag nu testar mina åsikter kring.

Festivalinfo april 2009Under den förra perioden av bekymmer i min bransch byggde jag festivalinfo.se som tjänst och varumärke mer eller mindre själv – vilket fick ett trevligt utfall som en intressant story att dra kring vad jag gillar med webben, pengar på kontot och samtidigt som jag förstås lärt mig hur mycket som helst om allt möjligt.
Denna gång känns det dock mer som att jag borde försöka mig på något mindre specifikt, eller ämnesinriktat, och då tänkte jag testa att faktiskt bygga en allmängiltig produkt som jag länge känt behov av själv.

Oräkneliga mindre webbplatser, pro bono eller betalt, har jag varit inblandad i sedan jag började intressera mig för webben 1997. Något som alltid saknats är ett publiceringsverktyg som inte kostar pengar i licenser och som jag själv är tillräckligt insatt i för att kunna hjälpa till med.

Onsala kyrka/församlingDet hela började nog när flickvännen under sina studier jobbade tillsammans med Onsala Församling för att bygga den kommunikativa grunden till en webbplats för de som bor i församlingen.
Efter en del arbete kom de fram till att en del funktionalitet skulle underlätta arbetet för att inte ställa krav på alla att kunna med Macromedia Dreamweaver som krav för publicering. Då blev jag inkopplad och byggde för första gången någon form av publiceringsverktyg för att exempelvis bygga upp menyer, dokumentlistor och nyheter så vem som helst inom kyrkans administration enkelt skulle kunna bidra.
Innan dess hade jag relativt uteslutande byggt större webbaserade verksamhetssystem under arbetstid och på fritiden ad-hoc-grejer för att lösa enstaka bekymmer som dök upp.

Minst sagt började det gro idéer när detta började. Dessvärre, mja verkligen inte egentligen, kom festivalinfo.se och Actionpark Göteborg emellan och gav en mycket tydlig inriktning på min fritids utforskande kring yrkesvalet.

Nu ska jag dock lära mig ännu mer om det som mina något mer programmeringsinriktade kollegor intresserat sig för. Ett generellt publiceringsverktyg handlar både om det jag jobbat med sedan länge, alltså mjuka värden som publicerandet och användare, men också väldigt mycket om prestanda och att på ett effektivt sätt återvinna funktioner/kod för att spara in utvecklingstid.

Är så klart medveten om att det finns massor med publiceringsverktyg utan kostnad där ute på nätet som jag kan använda, men dessa är mina argument för att faktiskt bygga mitt eget:

  • Nyttigt att bygga något så pass komplext från grunden – mer eller mindre helt ensam.
  • Är det mitt egna utvecklade verktyg så följer varje funktion mitt egna tankemönster och det är rimligen enkelt att jag listar ut lösningen på varje problem.
  • Har jobbat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset som redaktör, informatör och även gett användarsupport till både vana och ovana användare av publiceringsverktyget EPiServer – så min syn på publiceringsverktyg är allt annat än teknisk.
    Jag tänker så gott som uteslutande på den användare som ska använda verktyget och få jobbet gjort så snabbt som möjligt, och är så klart medveten om att webbpublicering ofta är en extra arbetsuppgift för många som man kanske inte har specifikt avsatt tid för flertalet timmar per vecka.
    Automatik och användbara översikter saknas ofta i mitt tycke.
  • Om det krävs utbildning för användare av ett publiceringsverktyg trots att personen klarar av att hålla igång sitt nätverk på Facebook så är publiceringsverktyget uppenbarligen inte tillräckligt intuitivt.
  • Som grädde på moset kan merparten av den kod jag utvecklar i mitt egna verktyg återanvändas eller inspirera de saker jag bygger på jobbet. RSS-flöden, sitemaps till sökmotorerna och sökmotoroptimering är saker som numera blivit mina specialiteter tack vare festivalinfos otroliga tillväxt.

Idag känner jag mig för första gången relativt trygg i vad jag gör när jag jobbar med webbplatser, även rent tekniskt. Väldigt få frågeställningar är sådant som svaret inte sitter i närminnet, antagligen tack vare att jag själv drivit flera sajter och jag kan förundrat se på vad branschkollegor hittar på hos kunder jag själv jobbar eller jobbat med.
Med andra ord är det tekniken bakom det hela som är utmaningen som väntar, om nu ens livspartner skulle godta att jag fortsätter mitt eviga och tidskrävande utforskande kring webben 😀

Nedan kan du se, och kommentera gärna, denna veckans pysslande på fritiden med att bygga vidare på mitt egna lilla publiceringsverktyg. Förr eller senare kommer web 2/3/4-dimensionen in i form av fullständig interaktion, intranätsverktyg, ärende- och dokumentinformation, community, microformats och semantik.

CMS trädstrukturWebFunctionality WCM (Web Content Management)

Nyligen började jag nyttja web.sitemap, mest för att se om treeview var något att ha. Förutom detta leker jag med AJAX och autocomplete för att förenkla inmatning av taggar & nyckelord – detta finns god chans för att jag och min kollega Johan Säll Larsson kommer samköra som ett semantiskt plugin till EPiServer inom kort då han är grym på semantik – åtminstone kan han så pass mycket mer än jag så att jag inte begriper hälften av vad han gör 🙂
Killen kommer dessutom inom kort att påbörja sin blogg om semantik, kolla The Semantic Web här »

Geodata och Google MapsGeodata och Google Maps

Av och till den senaste två veckorna har jag importat, tvättat och byggt tjänster kring geografisk information. Just nu har jag cirka 5,7 miljoner positioner kategoriserade efter typ som jag kan nyttja. Här byggs det webbservicar och annat som kan komma till nytta.

TinyMCE är grunden för webbsidornaTinyMCE som editor

Har alltid varit lite avigt inställd till publiceringsverktyg som strular till det genom att tycka allt är av typen webbsidor, åtminstone när de tvingar användarna att reflektera kring massvis av egenskaper som i rätt kombination råkar visa upp sig som en extern länk istället.
I mitt verktyg fortsätter jag att laborera för att se hur jag själv skulle vilja ha det om sidor verkligen är webbsidor – fast kan innehålla “resurser” som; kartor, externa länkar samlade som länkbibliotek, kalenderinlägg, forum etc.
Absolut hårklyveri, men när det är mitt egna verktyg så gör man som man själv vill 🙂

Mest CSS ikvällKvällens trixande med CSS och 404

Ikväll har jag och min formgivande kompis Filip mest fokuserat på detaljer och att skapa en felsida med humor, mer om detta någon annan gång.

Som kvällens musikaliska inspiration har det främst varit Slowdive, diverse slammer-rock och soundtracket till The Piano. En minst sagt märklig blandning.

Vad har du på gång? Eller är användaren idle inloggad hos dig efter arbetstid 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.