Stäng
Är du säker på att det är en webbplats som behövs?

Är du säker på att det är en webbplats som behövs?

Många webbplatser är inte mycket mer än digitala trycksaker. Trycksaker med den gigantiska nackdelen att besökaren ständigt behöver ha uppkoppling till nätet.

Jag har garanterat gjort mig skyldig till det själv många gånger. Jag pratar förstås om att man oreflekterat börjat hjälpa någon kollega om hur en webbplats blir till utan att först ha ställt kontrollfrågor för att ta reda på om det verkligen är en webbplats som löser problemet. Idag är det nog hysterin kring att många vill ha en egen app til mobiler som dominerar men bekymret är detsamma – att man inte backar och tittar på innehållet och behovet av att nå ut.

Fick själv frågan förra veckan. “Marcus, kan du hjälpa avdelning X att komma fram till om det är en app eller responsiv webb de behöver? Det är i huvudsak en digital trycksak det handlar om.” Jag förvånade mig själv och svarade att det kanske inte var nödvändigt ens med en webbplats, och än mindre en app. Normalt sett är det svårt nog att argumentera för webbens fördelar gentemot appar (som inte kan sökas, sällan laddas ner m.m.) men digitala böcker såsom EPUB är lite av ett intressant mellanting har jag upptäckt sedan jag skrev min första bok.

Fördelarna med en e-bok

Största fördelen med en e-bokär nog att den är väldigt billig att producera jämfört med en mikro-webbplats eller en app. Det förutsätter att man inte tror sig kunna kontrollera exakt hur designen ska vara i detalj – poängen med en e-bok är att den fokuserar på läsbarheten framför grafisk formgivning.

En annan fördel en e-bok har gemensamt med appar är att man kan publicera materialet i diverse digitala bokhandlar på nätet, bland annat Apples iBook store, Amazon Kindle store med flera når man via ombud som Smashwords.

e-bok på Iphone
e-bok på Iphone
E-bok på skrivbordsdator
E-bok på skrivbordsdator

Anledningen till att en e-bok är billig att producera är just att den saknar utsmyckande formgivning, vilket gör att den inte behöver uppdateras löpande när nya designkonventioner slår igenom och får befintlig design att kännas utdaterad. Jämför med alla mobila appar på Apples mobila plattform som inte uppdateras sedan det nya plattare utseendet släpptes 2013. De känns övergivna.

Till skillnad från en vanlig bok kan man faktiskt bädda in videoklipp och ljud i en e-bok, vilket gör att den inte kräver uppkoppling när den väl används.

Möjligheten, och utmaningen, med e-böcker är att de inte är trycksaker i vanlig mening. Precis som man enligt responsiv webbdesign inte får lov att välja ett kanvas att designa på vet du inte heller skärmstorleken hos den som tar del av din e-bok. Med andra ord får man gå tillbaka till enkel grafisk formgivning där tydlighet står i första rummet.

Att göra en e-bok i formatet EPUB är inte värre än att använda de formatmallar som finns i Microsoft Word för att sedan konvertera materialet innan distribution via exempelvis Smashwords. Ett alternativ åtminstone inte jag fått att fungera klockrent är att gå via Adobe Indesign. Problemet var att Indesign har en rätt bestämd uppfattning om hur mycket som får plats på en sida vilket rimmar illa med de olika stora skärmarna materialet ska visas på.

För dig som inte alls räds lite kod kan jag varmt rekommendera att ha ditt material i Markdown-format och använda gratis-programmet Calibre för att redigera din e-bok.

Nackdelarna med en e-bok

Om nu innehållet kräver en hel del navigering och valfrihet i vilken ordning mottagaren tar till sig innehållet kanske inte från-början-till-slut som i en bok riktigt stämmer. Är inte läsningen linjär likt en bok, och inte kan göras så, är det kanske en webbplats eller app som behövs trots allt?

En “nackdel” är att en riktig e-bok inte har en massa formgivning vilket kan förvåna ovana personer. För att lösa detta kan man behöva erbjuda en designad tryck-PDF som alternativ nedladdning vilket skapar merjobb.

En nackdel som e-boken delar med appar (till skillnad från en webbplats) är att materialet låses in i diverse butiker och inte är tillgängliga från webben eller dess sökmotorer. Det gör det svårt att upptäcka den information som finns eller att dina läsare ska kunna dela det vidare och hjälpa dig med marknadsföringen.

Har du några idéer om hur e-böcker kan användas istället för webbplatser och appar? Boken Webbstrategi för alla tar bland mycket annat upp på vilket sätt en webbplats snarare är ett magasin än en bok.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.