Stäng
Att DDOS:a sin egen webbplats…

Att DDOS:a sin egen webbplats…

Bostadsmarknaden är lätt ansträngd i de flesta större städer. Som grädde på moset möttes de som skulle betala för att få stå kvar i bostadskön hos Boplats i Göteborg av meddelandet att sajten var nere.

För att inte utsätta sin egen webbplats för en (o)medveten överbelastningsattack kan vissa förberedelser göras. Bland annat:

  • Skicka inte ut mejl i december om att man mister sin plats i bostadskön om man inte betalar innan nyår. Det skapar troligtvis motivation om att agera omgående.
  • Skicka inte ut ovan mejl till alla samtidigt – sprid ut det.
  • Fundera på om man ger en bättre service om inte alla kunder har exakt samma förfallodatum, då kan detta spridas ut över året. Alternativt om man erbjuder att betala för 3 månader eller kanske 5 år i taget så återkommer inte samtliga varje år vid samma tidpunkt.
  • Jobba proaktivt med webbprestandan. Bland annat kan en funktionell “kriswebb” vara på sin plats, en webb som inte slösar med de resurser som kan bli en bristvara när man får för bra gensvar på ett mejl eller reklamkampanj, eller möjligen om det nu uppstår en oväntad kris.

Att få 56 av 100 i prestandabetyg av Google Pagespeed är ovanligt lågt även bland de som inte verkar på en marknad med konkurrens. Den enda prestandaregeln de inte får bakläxa på av Google är att man åtminstone inte hänvisas runt mellan flera adresser – det skulle jag påstå är en klen tröst.
Det hade varit intressant att veta exakt vad som gjorde att sajten gick ned. Kan lika gärna varit en överdimensionerad webbmiljö som överbelastade ett bakomliggande betalningssystem…

Sugen på fler exempel på webbplatser som går på knäna?

Boken Webbstrategi för alla tar upp en hel del om webbprestanda och andra exempel på hur webbplatser gått ner för räkning på grund av stormar och svininfluensa.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.