Stäng

Att ha ett redundant system lovar ju alla systemleverantörer…

Åtminstone lovas detta lite svävande i teorin av säljare och leverantörer av IT-lösningar. Ett av de mer kända klantigheterna är väl alla företagen som gick i konkurs efter att de där skäggiga snubbarna kraschade flygplanen i World Trade Center i New York. Där och säkert på många andra platser har man endast insett att sköta backuper på en plats, förstörs den platsen av en explosion så hjälper det inte mycket om backup-kopiorna ligger i ett skåp under servern eller i rummet bredvid.

Detsamma är det med redundans, alltså att system ska vara igång på kort tid om något inträffar, och har man ett “redundant” system som har en central sårbar punkt så är det per definition inte ett redundant system.

Senast att råka ut för ett omfattande missöde är Ev1servers i USA. Efter en explosion i deras elcentral ligger hela 40 000 servrar nere och inte mindre än nära 3 miljoner webbplatser är nere på grund av detta. Offer för detta är bland annat webbplatsen TV.nu som visar vad som är på TV:ns olika kanaler. Som lök på laxen så kommer problemet att fortsätta ett tag till eftersom deras webbadress kommer att försvinna från hela världens webbregister som pekar om webbadressen till den fysiska webbservern som ska hjälpa besökarna nå webbplatsen.

Andra aktuella företag som anklagas för att vara klåpare är bland annat Logica, före detta WM-data, som ännu inte kommit med en förklaring på varför Svenska Dagbladet och Stockholm.se inte fungerade i deras miljö tidigare under våren.

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.