Stäng

Även om du betalar för dig har du inga rättigheter i den nya mediaverkligheten

DRM, som används för att skydda upphovsrättsägarens intressen, har varit omdiskuterat ända sedan skräpet släpptes för första gången. Under gårdagen kom information ut om att de som via Amazon köpt verken 1984 och Animal Farm (ironiskt va?!) skrivna av George Orwell fått sina böcker raderade på sin e-boksläsare Kindle.

Nu fick visserligen de som köpt böckerna pengarna tillbaka, vilket är en klen tröst.
Hur skulle du reagera om ICA (upphovsrättsägaren) gjorde intrång i ditt hem (eller elektroniska utrustning) och hämtade tillbaka all mjölk tillverkad av Arla (eller e-bok) bara för att tillverkaren tycker att han fick för dåligt betalt?

Nu finns detta så klart angivet så klart och tydligt som det kan vara i ett avtal. Dock borde det finnas förenklade exempel som summerar avtalen:

  • Du äger inte ett skit bara för att du betalar säljaren pengar.
  • Säljaren kan när helst säljaren behagar knycka tillbaka det du betalat för, om säljaren gör det får du om säljaren bryr sig pengarna tillbaka.
  • Det du betalat för är endast för privat bruk, om säljaren eller annan intressent ens misstänker att exempelvis någon läst över din axel på bussen kan vi dra dig inför domstol och stämma dig på 100 triljoner dollar.
  • Sammanfattat: Räds oss, ty vi är ondskefulla!!!

Upphovsrättsintressenterna jobbar uppenbarligen inte åt det hållet som gör att konsumenterna vågar konsumera, så det är nog bättre att de fortsätter att dra sina konsumenter inför domstol istället för att få in lite pengar.

Alla djur är jämlika, men vissa djur är mer jämlika än andra.

🙂

För övrigt dog George Orwell för snart 60 år sedan så det är ett rätt intressant exempel på när upphovsrättsivrarnas ansträngningar gentemot politiker gett resultat (åtminstone i USA som detta gäller).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.