Stäng

Burträsk mitt i världen, enligt Apple Maps på iOS 6

Apple Apps ger tips om omväg mellan Malung och SälenTill sist har Apples nya mobiloperativ tagit sig ur beta-stadiet och släpps ut i verkligheten. Så hur har det då tagits emot? Minst sagt negativt nu de första dagarna då stora delar av webben fylls med klagomål och ironiska kommentarer om vilket otroligt nerköp just den nya kartappen, Apple Maps, är för oss användare.

Jag deltog i beta-testerna sedan i våras och har varit smått förskräckt över kartfunktionen, men tänkt att det löser sig säkert i den skarpa versionen. I en sen beta jag körde i början på augusti fick jag massor av spännande tips på alternativa rutter, se bild intill. Bilden här är inte den mest absurda men ett exempel på hur alternativa rutter kan bli en seriös omväg som tar mycket längre tid.
Har dessvärre tappat bort skärmdumpen av den skummaste av förslagen på rutt på väg mot Lindvallen. Den innebar att jag skulle ta av på en sidoväg, hålla mig på den i några hundra meter och sedan åka in på samma väg igen. Kort och gott onödigt informationsbrus.

Hur som helst, detta var under betaperioden. Hur ser det ut nu då?

Regionens Hus i VänersborgHitta till Regionens Hus i Vänersborg

I onsdags skulle jag å jobbets vägnar ta mig till Regionens Hus i Vänersborg. Har aldrig varit i Vänersborg tidigare och fick beskedet att det var dubbla storleken av Åmål. Hur svårt kan det vara?

Till att börja med är det uppenbarligen ovant och svårt att navigera efter en svartvit karta med dålig kontrast. Lite av en geocachingsupplevelse att se var jag befann mig och var jag skulle. Påminnde om dagisleken om huruvida det blir varmare eller kallare beroende på hur jag närmade mig ett mål jag inte visste var det var.

Orkade inte ha kartan i handen hela tiden, det regnade kraftigt och jag gick typ 2 kilometer omväg. Succé om man gillar skavsår till de nya skorna 🙂

Acando Göteborg enligt Apple MapsHitta till Acando i centrala Göteborg

Igår skulle jag på frukostseminarium hos Acando Göteborg. Hade en adress i inbjudan och dubbelkollade med paddans karta om det var samma plats jag varit på tidigare eller om de möjligen har flera kontor.
Det blev nästan rätt med Apple Maps, dock fyra byggnader för långt till väster. Lite beroende på hur man tar sig till den där ungefärliga platsen som anges blir man illa tvungen att kolla gatunummer. I-landsproblem, absolut, men det är sånt en smartphone försöker hjälpa en att slippa. Google Maps är inte heller de på metern exakta, men bara på fel sida av gatan.

Örebro som flygfotoDetaljrikedom baseras inte på hur tätbebyggt området är, uppenbarligen

Det är en väldans tur att det finns en flagga som talar om att Örebro ligger där, misstänker att de flesta Örebroare har svårt att lista ut det annars. Det är inte som med Google Maps där jag kan se om någon av mina forna grannar grävt en pool.

Västerbottensost, Burträsks stolthet

Museet för Västerbottensost i BurträskSå jag tänkte att då måste ju kartan över min mammas hembygd Burträsk vara ett fantastiskt elände.

Tydligen inte. Hur lätt som helst att navigera i denna extremt lilla håla som ligger 10 mil från civilisationen i Umeå. Det bor cirka 1500 personer i och runt Burträsk – skönt för dem med ett bra flygfoto så de hittar från banken till turistshoppen för Västerbottensost 😛

Kungsbacka och Mölndal felplacerade med flera kilometer

Kungsbacka tydligen på en liten ö ute i skärgården

Tätorten man ser några kilometer österut är där Kungsbacka ligger i verkligheten.

Mölndal verkar inte direkt vara en stad

Mölndal å andra sidan ligger i verkligheten några kilometer västerut.

Uppenbarligen så är det primärt i USA, och åtminstone inte i Sverige, som Apple lagt ansträngningarna. Dock verkar det inte heller där vara enligt förväntan just när det gäller kartfunktionen [Tumblr, The Verge].
Två grejer intresserar mig nu; försäljningsstatistiken, men kanske främst hur rimliga Apple kommer vara i sina superlativ när de i reklamsammanhang beskriver sin nya karta.

Den nya kartan och en rad till med appikoner på en större skärm gör inte att jag behöver byta ut min Iphone 4. De andra 200 nyheterna har jag visserligen läst men de var inte spännande nog att komma ihåg.
Kommer Iphone 5S att som vanligt vara en finputsning av föregående version? Om ja så är det 2 år kvar till något av allmänt intresse dyker upp. Innan dess har jag nog bytt till Android känns det som…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.