Gå direkt till sidans huvudinnehåll

Validera enligt WCAG 2.0 nivå AA

Sedan årsskiftet 2015 blev det olagligt att på sin webbplats diskriminera folk med funktionsnedsättningar. Eftersom lagen är ny så har den ännu inte prövats i domstol och därför är det inte glasklart var gränserna går.

Det finns förstås olika nivåer av hur stort övertramp man gör mot en funktionsnedsatt persons rättigheter. Att helt bli utestängd på grund av sin funktionsnedsättning är ju ett fall som förhoppningsvis blir svårt att slingra sig ur, medan domstolarna nog inte lär ingjuta gudsfruktan i de som glömt skriva alternativtext till en bild.

Göteborgs Universitet anmälda då blinda inte kan ta emot meddelanden från lärarna i lärplattformen

Redan nu har Göteborgs Universitet anmälts till diskrimineringsombudsmannen för diskriminering av blinda personer. Den som anmält menar att hen utestängts genom att anmälningsformuläret för utbildningen inte var tillgängligt för blinda.

“Om du inledningsvis inte ens kan söka kursen själv utan måste be om hjälp, då visar det att du kommer att få problem under kursens gång också.”

Väl antagen till utbildningen visar det sig att den lärplattform som erbjuds eleverna inte går att använda för blinda. Det går inte att ta emot meddelanden från lärare eller ta del av tentaresultat. Göteborgs Universitet är dock medvetna om detta och svarar Sveriges Radio:

“Vi håller på och se över vår tillgänglighet ur en rad olika synpunkter. Bland annat det som anmälan tar upp.”

Ett sätt att slippa orda om exakt vilka grejer man vill leva upp till och sedan argumentera detaljer med sina leverantörer av webbsystem, eller webbutvecklare, är att välja en etablerad standard. WCAG 2.0 (Web Content Accessibility Guidelines) är en sådan standard. WCAG erbjuds av W3C som erbjuder många standarder och rekommendationer för webben.

Det erbjuds tre olika nivåer, nämligen A, AA och AAA - ju fler A desto striktare efterlevnad till funktionsnedsattas behov. Vilken nivå du väljer är upp till dig, men följer du nivå AA skulle jag tippa på att du inte riskerar att fällas på grund av den nya diskrimineringslagen, men jag är ju inte jurist så :)

Hmm, vad innebär detta med WCAG?

Egentligen bör väldigt lite av de krav WCAG ställer vara nyheter för någon som jobbat ett tag med publicering på webben. Bland annat betyder detta att man ska erbjuda textalternativ, exempelvis att bilder ska ha en alternativtext. Gör du videoklipp får du då även tänka på att ha ett textalternativ för det som talas.

Det ställs också krav på kontrastförhållandet mellan text och dess bakgrund. Hur hög kontrasten ska vara avgörs på textens storlek. Apropå text så ska den gå att skala om, något som skapar problem för dig om du är van att lägga text i bilder exempelvis vid skapandet av bildpuffar eller banners.

Mer om tillgänglighet och testverktyg