Stäng

Checklistan: Skicka textfiler komprimerat

Del 11 av 13 för att argumentera för checklistan som fokuserar på webbprestanda och användbarhet.

Väldigt stor andel av webben består av textfiler. Det kan vara HTML för innehåll som ska visas i webbläsare. Formgivningen på webbplatser stöttas av CSS (också känt som stilmallar) vilket också är “vanlig” text. Detsamma gäller Javascript som hjälper till med bland annat interaktion, det är text. Sedan finns det massor med andra filer i textformat. Man kan argumentera att alla filer består av text men det ignorerar vi i denna bloggpost.

Varför komprimera?

Praktiskt taget alla textfiler har överflödig information. För webbkod kan det vara att webbutvecklaren behållt en snygg formatering (full av mellanslag m.m.) för att den ska vara lättläst, men även i löptext finns ofta upprepningar eller sådant som kan packas ihop av en smart komprimeringsalgoritm (läs här för mer nördigt resonemang om komprimering).

Poängen med komprimering är att göra saker mindre. På webben komprimeras text innan den skickas till en besökare med hjälp av GZIP just för att filen ska vara så liten som möjligt och ta så kort tid som möjligt att föra över. Man försöker erbjuda en så snabb upplevelse som man kan.

Hur komprimerar jag i WordPress, eller i .NET?

Vill du laborera så kan du kolla efter tillägg som gör komprimeringen åt dig. Om du är mer tekniskt lagd eller vill se mer vad som försiggår bakom kulisserna kan du bläddra ner till punkt 2 om lösningar på vanliga prestandaproblem i WordPress och .NET.

För WordPress finns det en fil i webbplatsens hemkatalog, den har det udda namnet .htaccess och hanterar bland annat inställningar för komprimering.

På .NET-plattformen kan man ställa in detta i sin web.config-fil för webbplatsen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.