Stäng

Chrome OS enligt dagens pressträff

Chrome OS idag presenterat av GoogleSitter och lyssnar igenom Googles webcast om Chrome OS. Första livebloggningen, vilket knappast någon lär märka eftersom typ ingen läser min blogg 😀

Ledstjärnorna för Chrome OS är;

  • Snabbhet
  • Enkelhet
  • Säkerhet

En av grejerna man ser direkt är att operativsystemet (som är baserat på Linux och kommer släppas som öppen källkod) ser ut som webbläsaren Chrome.

Gränssnittet är uppbyggt med flikar, precis som en webbläsare.

Chrome OS säkerhetAll information lagras i ett datormoln, din skrivbordsbakgrund och din data. Inte så konstigt då merparten av funktionaliteten redan finns i Googles ägo så som Youtube, GMail, Picasa etc.

Något de lärt sig av all erfarenhet från folk som provat att byta operativsystem är att igenkänningsfaktorn varit dålig och att det då är lätt att byta tillbaka till Windows.

Främst lär detta operativsystem vara relevant för netbooks, vilket är rätt smart då det verkar vara något alla köper och använder i en större utsträckning än hushållets eventuella stationära dator.

Chrome OS säkerhet vid uppstartSom användare installerar man egentligen inga program då alla programvaror är webbapplikationer, exempelvis går det alldeles utmärkt att redan idag köra Microsoft Excel vilket borde kunna vara ett ordentligt hot mot Microsoft då Windows troligen inte kommer att behövas. Detta baseras på HTML 5 och Javascript.
Som bilden ovan visar så körs alla webbapplikationer i en sandlåda så de inte ska kunna attackera datorn.

Vid uppstart kontrolleras att alla delar är korrekta och uppdaterade, om inte stängs datorn av och återinstalleras på ett för användaren något enklare sätt då man egentligen inte har några filer lokalt då de ligger lagrade i molnet. På detta sätt underlättas en smärtfri ominstallation som lär kunna göras automatiskt.

Chrome OS förväntas släppas under slutet av 2010, det kommer även att släppas tillsammans med ett antal av Googles partners bland datortillverkare. Troligen kommer Googles partners att kräva lite mer av sina partners i form av skärmupplösning och att tangentbordet ska vara av full storlek på grund av tillgänglighet.
Den referensdesignen de vill driva igenom lär göra att en Google Chrome OS-dator lär knappast bli billigast på marknaden bland netbooks.

Jag skulle själv mycket väl kunna tänka mig att lägga in Chrome OS på min netbook, det enda jag behöver veta är om virtualiseringsprogramvaran VirtualBox finns så jag kan göra min webbutveckling på samma dator, i övrigt är mitt operativsystem bara i behov av en bra webbläsare.

Mer om Google Chrome OS

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.