Stäng

Dagens arbetsplatser är utformade för dålig koncentration

KedjaLäste nyligen en intressant intervju. Den är med Jason Fried som är en av grundarna till 37signals.

Som svar på frågan vad han anser om en vanlig arbetsplats:

“Yeah, my feeling is that the modern workplace is structured completely wrong. It’s really optimized for interruptions. And interruptions are the enemy of work. They are the enemy of productivity, they are the enemy of creativity, they are the enemy of everything.”

Kan inte annat än att hålla med. Vad har man annars tänkt när företag så ofta väljer att ha kontorslandskap?

Sitter själv i et kontorslandskap, men har även suttit i eget rum och delat rum tidigare. Det är nog ingen vild gissning att jag inte är ensam om att ha hörlurar med musik på arbetstid är för att man inte vill lyssna på andras telefonsamtal, diskussioner och annat ljud. Dock misstänker jag att en av idéerna med kontorslandskap är just att alla ska vara “delaktiga” i lite allt möjligt på arbetsplatsen och känna till vad andra gör.
Men inte tusan är det lätt att vara fokuserad om man inte lyssnar på musik, inte ens då kan jag känna då folk rör sig, trummar med fötterna mot golvet och allt annat man får på köpet av att ha kollegor.

Mät hur ofta du blir avbruten med det du jobbar med

Sent i höstas gjorde jag ett litet experiment i några veckor. Jag började föra bok över alla gånger någon kom och avbröt mitt arbete. I mitt test så var MSN avstängt, jag räknade inte inkommande mejl (kollade mejlen på morgonen och 16:45) och inga telefonsamtal loggades.
Detta antecknade jag:

  • Dag
  • Tidpunkt
  • Vem som ville mig något
  • Ja/nej på om det kändes som ett relevant eller brådskande avbrott.

Det jag kom fram till var att den absoluta merparten av avbrotten kunde ha hållts i ett svep per vecka om personen som ville mig något varit mer förberedd i sin frågeställning.

I genomsnitt blev jag avbruten 10 gånger per dag. Det skulle säkert fungerat bra om mitt jobb inte var så inriktat på att koda. Det tar absolut minst 15 minuter att komma igång igen efter varje avbrott, och för att komma upp i hastighet med det man gör behöver man nog få vara fokuserad i en timme. Dock kanske mina avbrott i jobbet gör andra mer produktiva.
Frågan är hur man får till att alla på en arbetsplats känner sig produktiva samtidigt.

Hur ser din arbetsdag ut?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.