Stäng

Din webbplats är inte en bok, den är ett magasin

Anrop som görs utan HTTPS/SSL kan vara luriga i Firefox framöver

Skrev en tweet för ett tag sen om att det buzzword man kanske borde arbeta in i folks medvetande är kontinuerlig webbdesign. Felet så otroligt många gör är att ha gigantiska projekt med några års mellanrum och då har listan med grejer man behöver åtgärda vuxit sig  både lång och komplex. Detta sker ofta när man ändå är inne och uppdaterar sitt publiceringssystem passar man på att göra en större redesign och inte sällan gör man ett ordentligt omtag på sitt innehåll. Dessa större projekt är inte sällan så komplicerade att ro iland att man tvingas göra prioriteringar man nog inte behövt göra om man löpande fixat och donat med mer än nyhetsspalternas innehåll.

Med andra ord ser man till att en besökare varken känner igen sig eller kan räkna med att hitta tillbaka till information som tidigare fanns. Detta är nog vad många som byggt om sina webbplatser fullständigt enligt mobile first eller följsam webbdesign lär se i sin statistik om de tittar tillräckligt noga.

Chocken över att precis allt är nytt kan dock vara positiv om webbplatsen hade tillräckligt dåligt innehåll eller var uselt designad innan, men det man borde göra istället är att se till att webbplatsen aldrig ligger flera år efter sin tid. Man behöver oavsett man vill det eller ej ha en löpande uppdatering eftersom webben utvecklas bit för bit mest hela tiden.

Ett exempel på behov av löpande utveckling är dagens meddelande om att man från och med version 23 av Firefox inte tillåts blanda in HTTP-anrop på en sida som anropats med HTTPS. Med andra ord kommer alla de som ville säkra upp sina webbplatser snart se om stilmallar, bilder och annat hämtas in via en säker kanal eller ej. För de som inte uppdaterat sitt Google Analytics-skript på väldigt länge kommer andelen Firefox-användare att minska då många anropar GA-skriptet utan det magiska S:et i HTTPS.
Detta är ett exempel där man knappast hinner dra igång ett jätteprojekt för att fixa webben utan måste göra en snabbfix, och ännu hellre att man har en löpande dialog med någon som både kan dessa saker och kan göra något åt det.

Din webbplats har nog mycket att vinna på att ha en utgåva/redesign varje månad snarare än vart femte år.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.