Stäng

eHälsa eller mHälsa?

I Sverige pratas det mest om eHälsa, men termen mHälsa kanske är lämpligare – där ‘m’ står för mobil. Men är det så viktigt då om det är ett ‘e’ eller ‘m’ i detta ord? Ja, eHälsa tyder på elektronisk hälsa och då kan verkligen vad som helst passera genom nålsögat oavsett om det är helt normal verksamhetsutveckling som konkurrerar om samma medel som något innovativt. Vad idag kan utföras utan inblandning av något elektroniskt?
mHälsa däremot antyder att det ska finnas i en mobil, med mobilitet, ska medge rörlighet och är faktiskt mycket tydligare i sitt antagande om att det finns en individ i andra änden. Det mobilen också innebär är att den finns inom en armslängds avstånd, vilket kan vara värt att fundera på som kontrast till den vanliga vården.

I hela västvärlden har vi infrastruktur i stil med kopparnät för telefoni och bredband, detta nät täcker in nästa samtliga i befolkningen. För riktigt snabbt bredband har vi även ett allt mer utbyggt nät av fiber. Dessutom råkar vi ha ett mobilnät.
Mobilnät är det enda nät som förenar de flesta människor i världen. På en enorm andel av världens yta fanns inte resurserna eller möjligheterna till att erbjuda uppkoppling innan mobilnäten dök upp i slutet på nittonhundratalet. Mobilen är med andra ord det enda vettiga alternativet för kommunikation för väldigt många. För de under fattigare förhållanden räcker det ju med en gemensam mobil för hela byn.

Dagens toppmodeller kan inom några få år vara miljarders människors egendom. Därför är hälsan mobil i framtiden, lätt att glömma då vi i Sverige har råd att köpa dyra grejer. De som är fattiga relativt till oss har i avseendet kring mobila tjänster ingen anledning att köpa den senaste Iphone eller toppmodellen inom Android, de billigare mobilerna duger alldeles utmärkt.

För dagens unga är deras mobil en förlängning av dem själva, rent utav en del av kroppen. En underuppdelning av digital natives -> mobile natives. De som förväntar sig kunna göra allt via sin mobil, på sina egna villkor, ta del av allt, inte accepterar några fiktiva öppettider på tjänster och som tycker sig ha rätt att ställa krav på dig för att ge dig uppmärksamhet.

Möjligheterna till innovation är helt enkelt enorma. Behovet av vårdrelaterade tjänster blir vi aldrig av med. Marknaden är gigantisk. Tröskeln till marknaden sjunker allt mer ju fler som får tillgång till mobil teknik.

Är vi redo? Kanske.
Det vi nog behöver förstå är hur en liten skitsak som skickas över SMS kan göra grymt stor nytta för någons hälsa, att inte alla projekt behöver vara storslagna lösningar som Mina Vårdkontakter, Mina Vårdflöden, eller statliga hälsokonton, och att det inte finns ursäkter för att strunta i användbarheten.

Så ja, mHälsa är nog ett mer beskrivande namn, och ja, vi behöver tänka mer disruptivt 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.