Stäng

Embrace, Extend & Extinguish i offentlig sektor vore bra

Medarbetarprofil inom Västra GötalandsregionenKärt barn har många namn. Undertecknad är inget undantag tydligen. Förutom att Skatteverket har svårt att bestämma sig om jag heter Carl-Marcus eller Carl-Magnus, jag själv kör med Marcus så råkar min arbetsgivare kalla mig för maros13 och SE2321000131-P000000109585 i våra tekniska system.

Standarder är bra, det ska vi ha många av

Problem kan uppstå när man har många standarder oavsett om det är namnstandard, teknisk standard eller annan. Jag hoppas, tror och misstänker att många av mina kollegor förstår att världen behöver kopplas samman. Exempelvis är det ju bra att min arbetsgivare förstår att ha ett unikt namn/ID på mig och att de försöker få det att gälla överallt. Men det är olovligt naivt att tro att de kan “äga” min identitet på det sättet då mitt yrkesliv även rör sig utanför arbetsgivarens domän, exempelvis:

  • Google Analytics
  • Projektplatsen
  • Basecamp-konto vid samarbete med leverantörer
  • Facebook-sidor jag administrerar
  • WordPress-bloggar som används i tjänsten
  • Pivotal Tracker

Här kommer andra identiteter och namnstandarder in, bland annat:

  • OpenID
  • Google-konto
  • Twitter-konto via OAuth
  • Alla övriga specifika tjänster som inte använder någon identitetsstandard.

Så visst, att maros13 från epostsystemet kombineras med ett HSA-id är väl bra, men det är verkligen bara ett ytterst fåtal av mina identiteter jag har i arbetet efter 3 ynka månader på jobbet!

Om vi började öppna vår data och kräva att nya system måste följa vissa öppna standarder för informationsutbyte så skulle allt bli så mycket enklare. Exempelvis har vi idag Liferay som intranätsmiljö. När vi uppdaterar den kommer jag kunna ha en medarbetarprofil även där för det jag inom Liferay bloggat om, skrivit i wikin etc.

Hur vore det om man i intranätet kunde komplettera med egen information och övriga identiteter?

Om jag får peka ut min profil på LinkedIn kan vår interna sökmotor indexera vad jag listat som tidigare erfarenheter och förmågor. Där finns också mitt professionella nätverk redan dokumenterat vilket är en faktor vid relevansrankning av omvärldsbevakning jag skrev om angående vårdaktörsportalen.
Försvinner LinkedIn, ja då finns det garanterat någon annan som erbjuder något liknande.

Microsoft har tidigare avslöjats med en metod för (illegal) konkurrens som de benämnde som embrace, extend and extinguish – löst översatt till omfamna, utöka och utrota. Inom organisationer tävlar systemen inte bara om att få en budget utan också om användarens intresse.
De jobbidentiteter jag har samlas i en LDAP-katalog vid namn Katalog i Väst (KiV) och kan läsas som bilden ovan och andra system kan ställa LDAP-frågor direkt till systemet.
Det som många, med oss inkluderade, behöver bli bättre på är att redan vid införande av ett system ha en avvecklingsplan.

Avvecklingsplanen för KiV träder i min mening i kraft direkt den kommer i förvaltning då de andra systemen som _använder_ KiV inte bör vara beroende av att KiV finns kvar för evigt. Detta är nog lätt att missa i många viktiga projekt då de tenderar att vara svåra att ro i hamn ändå.
Att ha öppen länkad data som perspektiv är för mig en garant och lufthål i vår trögrörliga IT-miljö!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.