Stäng

Experiment med cache och sidladdning

Min sidas hastighet enligt Google Analytics

Jag har just nu fått ut en ny version av webbfunktion.com. Fokuset på denna release är att se hur stor skillnad cachehanteringen gör för en webbplats. Du har väl inte missat att det är ett viktigt argument inom SEO?

Fram till igår kväll fanns inte tillstymmelse av cachehantering, nu är visserligen inte allt cachat men de mest tunga grejerna är det. Poängen med cache hos en webbplats, för dig som inte visste det, är att om många besökare tittar på samma material så kan man låta den informationen ligga i serverns minne istället för i databasen. På detta sätt snabbas sidvisningarna upp ordentligt på frekvent besökt information.

Problemet med cache på det sätt som jag byggt det är att det bara slår igenom på material som redan visats nyligen. Med andra ord är det inte säkert att bilden ovan från Google Analytics kommer att bli väsentligt förbättrad. Google Analytics mäter den genomsnittliga tiden för en sidvisning och utgår ifrån alla sidor oavsett om en besökare faktiskt någonsin kommer att se sidorna. Dock vet jag att flera delar av sidan kommer gå snabbare även för Google Analytics, exempelvis ligger alla menyer och sidfoten i cache vilket är något som återanvänds mellan webbsidorna.

Just nu snittar en sidladdning, enligt Google Analytics, på 2,7 sekunder. Jag provmätte med Pingdoms verktyg och fick det till att bli 0,4 sekunder när en sida skulle levereras från cachen istället.

Det finns minst sagt mycket att vinna på att använda cache, men sedan finns det nackdelar också. Återkommer senare med kodexempel och taktik, när jag ser att det fungerar som tänkt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.