Stäng

Facebook krigar mot Zynga kring sociala spel

Facebook har inaktiverat meddelanden från Mafia WarsFacebook har uppenbarligen kastat handsken nu när de vägrar låta Zynga, som är bakom de populära spelen Farmville och Mafia Wars, posta händelser till användarnas profil på Facebook.

Detta är knappast någon förlust för mänskligheten då de flesta verkar tycka att alla dessa meddelanden från sociala spel bara är spam i nyhetsflödet. Dock är det en intressant historia då detta visar på problemet med centraliseringen som sker runt Facebook som plattform för företag att nå ut och tjäna pengar.
Zynga kan först nu när de är ett framgångsrikt bolag ha problem med makten Facebook besitter, men det finns andra som säkerligen är villiga att hamna i deras position – att tjäna miljontals kronor innan de stöter på patrull med Facebook.
Enligt Bloomberg.com kan Zynga vara värderade upp till en miljard dollar (nov 2009). Detta baseras på ett uppköp av en väsentligt mindre konkurrent som såldes nyligen till Electronic Arts (som är en av giganterna inom vanliga datorspel).
Enligt en lite nyare artikel på IDG kan Zynga vara värt så mycket som 34 miljarder svenska kronor.

Zynga har under många veckor nästintill trakasserat sina användare om att få e-postadresser för alla dessa meddelanden då de var medvetna om tvånget att byta strategi och kontaktväg mellan sina befintliga användare.

En annan stötesten är de så kallade Facebook Credits som är tänkta att vara en Facebook-övergripande virtuell valuta. Som tanke är Facebook Credits ganska god då det är svårt för många av de små utvecklarna att kunna erbjuda mikrobetalningar. Problemet är att Facebook tar 30% för att erbjuda denna tjänst. Inte helt otippat är det lite väl mycket för Zynga då det mer eller mindre skulle ta 30% rakt av från deras intäkter.

Detta blir intressant att följa då många verkar vara villiga att lägga sitt öde i Facebooks händer. Frågan är om som utvecklare man har något val snart?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.