Stäng

Får aldrig brödrostarna att fungera ordentligt

Kraschad NAS

Mina vänner, åtminstone de som fattar lite IT, skämtar jämt och ständigt om mig och mina “nu j-vlar kommer mina lagringsbehov vara lösta för all evig j-vla framtid”-uttalanden.

Ok, jag har varit inne på en hel del, för att inte säga de flesta, olika tillverkare och prisklasser på nätverkslagring. Och ja, till övervägande majoritet har det alltid gått åt h-vete. Antingen har själva enheten gått sönder, haft så varierande prestanda att den varit meningslös eller så har den värmt hårddiskarna så de gått sönder.

Ikväll valde 1 av 4st 1Tb-hårddiskar i min senaste, något dyrare inköpt business-class, brödrost att kasta in handduken. Det vill säga ungefär samtidigt som den idag inköpta 1.5Tb-hårddisken som införskaffats för att ha en lokal kopia av det som nu gick åt h-vete precis som:

 • alla programvaror jag köpt som downloads
  • Nero
  • AllwaySync
  • RestoreFiles 2000 (ironiskt va?)
  • MediaMonkey Lifetime upgrade
  • etc etc.
 • alla öppen sås-program som är svåra att få tag på igen.
 • all musik – innan det blev olaglig fultankning enligt upphovsrättsmaffian (typ x00 Gb).
 • samtliga fotografier sedan min hela dator brann ner fullständigt 2001.
 • mja, några hundra gigg icke värt att nämna som ändå sparats undan.

Datat som låg på denna JBOD av 2 diskar är dock inte kopior av dokument eller projekt-filer. Däremot var det min enda extra kopia av alla fotografier, så en till kopia av detta måste ordnas omgående. Det jag investerat i är dock två andra av de 4 diskarna som kör RAID, det har jag inte mycket för idag 🙁

Hur gör du för att köra backup? Hur funkar det?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.