Stäng
Föreläsning på Web Performance Stockholm

Föreläsning på Web Performance Stockholm

Blev inbjuden att föreläsa om Västra Götalandsregionens prestandabudget för Meetup-gruppen Web Performance Stockholm. Där kan man snacka om att predika för kören och de redan frälsta.

“Marcus, varför tillåter ni 2 st CSS-filer i prestandabudgeten när det räcker gott och väl med en!?”
– deltagare på Meetupen tycker vi kan ställa ännu hårdare krav 🙂

Tack Peter Hedenskog och gänget för inbjudan, det var riktigt kul och en väldigt givande diskussion kring vad inom webbprestanda som är praxis nog att platsa i nästa uppfräschning av webbriktlinjer.se – nationella riktlinjer för webbutveckling vilket många offentliga organisationer använder när de beställer webbplatser.

Några förslag från gruppen:

  1. Införa en TL;DR i största allmänhet, alltså en riktigt genomtänkt hisspitch så inte återanvändare ska behöva tänka till själva med en one-liner.
  2. Inför webbriktlinje om att alltid komprimera med GZip, alternativt helt nya Brotli.
  3. Förtydliga eller införa riktlinje att alltid gå över det säkra protokollet HTTPS om data ska skickas från användaren till servern, typ kontaktformulär.
  4. Införa webbriktlinje om att alltid köra med kombinationen klientcache och versionshanterade filer. Versionshanterade i den meningen att en uppdaterad fil får ett nytt namn, vilket häver cache för återkommande användare till en webbplats.

Om jag missade något förslag så lämna gärna en kommentar eller hör av dig. Jag kommer under våren skriva ihop förslag på webbriktlinjer inom webbprestanda, men jag är i dagsläget osäker på hur processen går till. Återkommer om det.

Bilder från träffen om prestandabudget på Web Performance Stockholm hos Cybercom

Foto av Fredric Ollerstam, Svenska Webbredaktörerna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.