Stäng
Gamification – spelbaserad design

Gamification – spelbaserad design

“The use of game design elements in non-game contexts.”
– Deterding, Dixon, Khaled, Nacke 2011

Fredagen på mässan Vitalis kröntes med ett spår kring gamification, alltså hur man kan använda spelmekanismer i sammanhang annat än vanliga spel för förströelse.

Spel gör dig inte nödvändigtvis glad medan du använder dem, då kan total koncentration råda, först efteråt, vid reflektion är det troligt att det känns som att det är kul. Det behöver då verkligen inte vara roligt, men man har lärt sig något, haft en upplevelse. Under tiden kan man mycket väl ha varit arg, frustrerad med mera men i återblick finns ofta en behaglig känsla.

“The volontary attempt to overcome unnecessary obstacles.”
– Suits, 1978

Kräver av naturliga skäl att spelsystemet är övertalande, övertygande och trollbindande. Att få någon att förändra sitt beteende eller följa med i en process någon annan hittat på kräver att spelaren måste motiveras till att underkasta sig spelets regler. Kanske skulle kallats för procedurell retorik, om det nu vore enbart språkbaserat.

Naiv gamification – att göra minsta möjliga

En ytterst naiv version är att köra med poäng, topplistor och dela ut utmärkelser som ett lager ovanpå något som i sig inte är så spelifierat. Man försöker provocera fram tävlingsinstinkt, killer-beteende, etc.

Karaktärsdrag för ett “riktigt” spel är däremot:

  1. Att det är regelbaserat.
  2. Spelaren kan göra aktiviteter.
  3. Se vad som hände i spelet på grund av dessa aktiviteter.

Spelbaserad design hjälper till att hitta logiska luckor, det finns ju en tydlig resa att prova och se om den håller – om den är motiverande nog.

Oväntade konsekvenser, rollspel och personlig agenda

Kan vara en utmaning att få folk att bete sig korrekt i ett spel eller simulering. Subjektet kan få för sig att gå in i ett mentalt spelläge och utforska vad som skulle anses vara ett oönskat beteende. Spel är ett sätt att utforska sina gränser, så det får man ha i åtanke – det kan spåra ur om man har för sned fördelning mellan olika sorters spelare.

Som en vanligt berättad anekdot om första världskriget, det var viktigare för soldater att överleva än att vinna kriget. Soldater sköt i luften, vilket inte gör motståndarna förbannade, samtidigt som de inte kunde få skäll av officerarna för att de inte stred. Spelet gick ut på att överleva personligen, inte att vinna kriget för någon annans skull – motiv som man inte köpte in på.

Många system kan omtolkas om man vill – eller tolkas redan av somliga – som ett spel. Vissa betraktar ju exempelvis dating som ett spel. Hur man kan manipulera sig fram i det ena eller det andra sammanhanget.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.