Stäng

Gäst i podcasten Offentligheten

I avsnittet av Offentligheten som släpptes i söndags är jag med som gäst, här kan du lyssna på avsnitt 16. Vi pratar om min snart släppta bok Webbstrategi för alla och hur det är att skriva en bok om något så föränderligt som webben.

Markdown skrivet i appen Byword på Macintosh OS XApropå en fullständigt digital process att skapa böcker gick jag kort in på Markdown som det format jag skulle välja framför Word i framtiden. Det smidiga med Markdown är att det är ett öppet format på riktigt (till skillnad från Office Open XML som tydligen inte ens Microsoft Office följer). Dessutom är Markdown väldigt simpelt vilket gör att man fokuserar på innehållet istället för färger, hur bilder ska placeras och sånt som egentligen är ett senare problem.
En annan anledning att många använder Markdown är för att det är direkt konverteringsbart till HTML för att publiceras på webben. Du hittar en introduktion till att skriva Markdown på Daring Fireballs webbplats men i korthet går det ut på att du skriver text i en textredigerare. För att märka upp vad som är en rubrik skriver du in en brädgård, antalet brädgårdar talar om vilken nivå av rubrik det handlar om.
En tom rad talar om att det kommer skapas ett nytt stycke och vill man bara ha en radbrytning avslutar man sin rad med två mellanslag. Fetstil får du genom två asterisker före och efter det som ska fetstilas, på samma sätt kursiverar du fast med två understreck istället.

För Mac och iOS-enheter skulle jag rekommendera appen Byword för att skriva Markdown. På Windows eller Linux vet jag dessvärre inte om någon bra programvara, utöver Sublime för dig som kodar.
När man väl är klar med sitt dokument i Markdown-formatet kan man enkelt konvertera det till HTML, eller i fallet med min bok via Calibre till ebok-formatet EPUB.

En annan sak vi pratar om i podden är det svåra med yrkestiteln webbstrateg, där det åtminstone på min arbetsplats ofta indikerar en kommunikatör som har slutat agera webbredaktör. En överkompetent webbredaktör helt enkelt. Själv har jag lättare att identifiera mig med vad webbstrateg innebär bland webbyråer då det där ofta är en person med mer teknisk bakgrund eller inom beteende.

Lyssna gärna på avsnittet här och där hittar du även en rabattkod som ger dig halva priset på min bok om du köper den på Smashwords.com under maj månad (gäller alltså eboken).

Läs eller ladda ner e-boken ›

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.