Stäng
Hamburgarmenyer får ännu mer kritik

Hamburgarmenyer får ännu mer kritik

Nej, jag pratar inte om menyer på snabbmatsställen. Däremot om de där tre strecken som i digitala designsammanhang kallas för hamburgare. Det kan se ut som på bilden här intill.

Luke Wroblewski om mysteriska köttikonerUtöver hamburgare finns ett antal andra matliknande ikoner, bland annat kebab-menyn som webbgeniet Luke Wroblewski pekade ut. Hans namn kanske är bekant eftersom han skrev boken om mobile first, du vet den där designprincipen som praktiskt taget alla webprojekt i Sverige nu strävar efter. Av den anledningen är det intressant, just med hur man löser utmaningen med menyer. Nu när vi sedan några år tillbaka förstått att responsiv webbdesign är obligatoriskt (som Jesper Bylund från Malmö Stad uttryckte det under SKL:s träff om service på webben) tar vi nu kollektivt ett steg ytterligare mot den mobila verkligheten.

Vi på VGR har numera vår hälsorelaterade information på nationella 1177.se, där har vi även våra regionala tillägg, nyheter m.m. På vår del har vi så här långt under 2015 haft 60 % besökare på mobil pryl, 30 % från vad jag numera kallar skrivbordsdator (dvs bärbar och stationär) och 10 % på surfplatta. Detta enligt Google Analytics. Nu ska väl sägas att 1177.se både i koncept, design och besökare ligger lite före praktiskt taget alla landstings webbplatser, men det är ett exempel värt att följa och definitivt en kravbild för oss att sikta på nu när vi gör om vår externwebb.

Senast förra veckan satt vi med stilguide-arbetet för kommande vgregion.se och klurade på den förbaskade hamburgaren till meny. Jag kan känna mig som en skiva på repeat med att påpeka att _om_ vi ska ha en hamburgare så _skall_ (notera byråkratiskan) det stå texten “meny” bredvid. Samtidigt kommer allt fler indikationer på att den där hamburgaren inte fungerar oavsett vad man hittar på. Mest omdiskuterad på senare tid kanske är deep.design som går loss på burgaren. Det kan vara en kvarts läsning som räddar ditt nästa webbprojekt!

Jag hoppas att vi inte behöver följa Kungälvs exempel med att uppmärksamma besökaren dels om cookies och om var man hittar menyn, det är lite av motsatsen till intuitivt att tvingas peka ut var allt finns på skärmen. Vi får se hur det går för oss.

1 reaktion på “Hamburgarmenyer får ännu mer kritik

 1. Enligt Funka verkar menyknapp funka bra.
  Saxat från
  http://www.funka.com/vara-uppdrag/forskning-och-innovation/arkiv—forskningsuppdrag2/riktlinjer-for-navigation-i-mobilgranssnitt/

  16. Viktiga menyalternativ är inte dolda
  Ibland göms delar av menyn bakom objekt som heter ”Visa mer” eller
  ”Övrigt”. Det här är problematiskt eftersom många användare avstår från
  att klicka på dessa objekt, trots att det de letar efter inte finns bland de
  synliga menyalternativen. Istället börjar många leta efter alternativa sätt
  att navigera. Risken att användaren missar menyalternativ som de
  egentligen skulle vara intresserade av är därför stor.
  Den här rekommendationen gäller inte när hela menyn döljs bakom en
  menyknapp. Den lösningen har visat sig fungera bra så länge
  utformningen och placeringen av menyknappen är tydlig. Att dölja menyn
  är också en förutsättning för att innehållet ska hamna i fokus.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.