Stäng

Hej då Windows XP, vila i frid!

Rest in Peace Windows XP - Vila i frid. Photo cred mandilee at sxc.huIdag läggs världens mest populära operativsystem ner. Jag talar förstås om Windows XP som åttonde april 2014 slutar stödjas av tillverkaren Microsoft som tycker att det banne mig får vara nog nu. Windows XP skeppades trots allt ursprungligen 17 augusti 2001 och på den tiden var till och med undertecknad fortfarande ung och lovande 🙂

Närmare bestämt jobbade jag som applikationsutvecklare med Lotus Notes/Domino på ett företag som sedan länge gått i konkurs. Det var ungefär samtidigt som jag tillsammans med Anders Lövkvist och Mikael Josefsson hade ett oseriöst sommarprojekt som senare utvecklades till att bli festivalinfo.se [wikipedia], en webbplats jag drev fram tills jag inte hade tid längre 2007 – vilket även det känns som en evighet sedan.

Det som var grymt bra med Windows XP var att det var en mix av konsumentoperativet Windows 98 Second Edition (Windows ME glömmer vi nu, *rysningar*) och det mer professionella operativet Windows 2000. Till skillnad från Windows 98 SE behövde man inte krångla lika mycket med drivrutiner, och till skillnad från Windows 2000 kunde man spela på Windows XP. Kort och gott var det ett stabilt operativsystem som funkade bra både för lek och jobb.

På Windows XP kunde vi webbutvecklare köra en “riktig” webbserver lokalt på datorn utan att den förväntades krascha hela tiden. Många år senare släppte Microsoft Windows Vista, eller Sista alternativt Hasta La Vista som vissa kallade den. Det var rena skiten i jämförelse med Windows XP. Gjorde datorn långsam och erbjöd inget påtagligt intressant utan folk fokuserade på semi-transparenta fönster och annat oviktigt.

Den första värdiga uppföljaren till Windows XP var Windows 7 som kom ut i slutet på 2009. Under tiden mellan Windows XP och Windows 7 hade mycket hunnit hända. IT-bubblan hade spruckit, enorma mängder med besökare hade hittat till webben, flertalet sociala nätverk hade hunnit födas och dö, och Facebook var definitivt etablerat när sjuan släpptes. Samtidigt satt vi webbutvecklare och slet med att få webben att funka även för de där jäkla Internet Explorer 6 som många organisationer hade standardiserat sin IT-miljö kring. Från och med åttonde mars kan vi till slut dra ett streck över farsoten, parian, IE6! Nu kan vi fokusera på att gnälla på de som inte har IE10 😛

Det som händer nu är att alla skurkar på nätet kommer att släppa loss de virus, trojaner och gud vet vad de sparat på sig till detta tillfälle när användare av Windows XP är utelämnade till leverantörerna av virusskydd. Sårbarheter i Windows XP kommer nämligen inte att lagas framöver.

Hur stort är då detta problem? Hur många kör Windows XP egentligen? Ja, det bästa sättet för min del att ta reda på en siffra är att utgå från hur många som uppsökt webbplatsen 1177.se då den vänder sig till allmänheten. Det finns säkert en viss tyngd åt att något landsting fortfarande inte uppdaterat till Windows 7.

Av de 6,3 miljoner besöken 1177.se haft den senaste månaden är 33,61 % från datorer med Windows, av dessa har 9,68 % Windows XP. Med andra ord är det 3,25 % av besökarna på 1177.se som kör Windows XP.

Av Windows-användarna är fördelningen följande:

  1. Windows 7 – 69 %
  2. Windows XP – 10 %
  3. Windows 8 – 8 %
  4. Windows 8.1 – 6 %
  5. Windows Vista – 6 %

Även fast det är många år sedan jag övergav Windows XP är det efter Windows 7 min favorit så här långt. Vila i frid Windows XP.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.