Stäng

HTML5 – äntligen dags för en kurs

Hitta vård nu som Iphone-appPå måndag ska jag gå en kurs i HTML5. Kursledare är Magnus Thor. Det känns ju fantastiskt lägligt då vi på VGR just nu, tillsammans med konsulter, jobbar med att ta fram en HTML5-version av Iphone-appen Hitta vård nu (se bild).
HTML5-appen kommer via PhoneGap att konverteras till Iphone, Android och Windows Phone i första skedet.

Att gå kurs är alltid otroligt lyxigt. En chans att låta någon annan slita för att man ska lära sig, lapa i sig förpackad kunskap och sitta och laborera i kombination att någon finns på plats som är tänkt att svara på ens ofta dumma frågor.

Sist jag gick kurs var nog 2008 då jag läste utveckling i EPiServer 5 i Stockholm. Denna gången har jag hittat en kurs här hemma i Göteborg

Förutom allt jobbrelaterat jag kommer fånga upp under kursen finns risk för att jag kommer på idéer att testa på denna halvfärdiga version av nytt publiceringsverktyg. Då jag ofta råkar tänka namn/tema strax före Vetenskapsfestivalen råkade jag döpa mitt nya ASP.NET MVC 3-baserade WCMS till Cognitae, de valde temat hjärnforskning och medvetenhet 😀

Apropå jobbrelaterat är det intressant att nu jobba som beställare av konsulter. Har hållt några konsultintervjuer, vallat runt den konsult vi valt och förklarat för en kundansvarig hur de som leverantör borde bete sig gentemot oss för att ha en långsiktig relation – på konsultspråk.
Påminner om bibel-texten nedan:

“I am sending you out like sheep among wolves. Therefore be as shrewd as snakes and as innocent as doves.”

Hur som helst, det känns fantastiskt inspirerande att jobba på VGR. Allt från att hjälpa mina vetgiriga kollegor vidare i sin redaktionella roll, ifrågasätta tekniskt mumbo-jumbo till att faktiskt göra skillnad i de nödvändiga tjänsterna som behövs för en bra utveckling.

Mellan 2002-2007 när jag hörde hemma på Sahlgrenska skrek jag mig hes över RSS/ATOM m.m. för komma ifrån den manuella redaktionella jobbet. Skönt nog fanns det flertalet som stannade kvar och orkade genomföra det – vilket de var noga med att förklara nu när jag är tillbaka igen.
Nu har jag istället snöat in mig på öppna data, öppen dokumentation, API:er, JSONP, CMIS etc. Förhoppningsvis lyckas jag även denna gång förklara för de som faktiskt får jobbet gjort.

Om man går efter Wikipedias beskrivning av en webbstrateg så verkar det vara ok att röra upp en hel del oreda, sånt är jag bra på:

“Webbstrateg tituleras ofta en övergripande webbansvarig i större organisationer med ett flertal olika webbplatser och webbansvariga. Webbstrategen har ansvar för övergripande webbstrategi, samordning och prioritering av webbrelaterade aktiviteter som driver utvecklingen framåt över flera parallella webbrelaterade ansvarsområden. Webbstrategen arbetar i regel med stöd av någon typ av webbråd där organisationens samtliga webbansvariga ingår.”

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.