Stäng
Bra och lagom lång sidtitel

Bra och lagom lång sidtitel

Detta är punkt tio i listan med hygienfaktorer, det där du ska kolla upp någon gång emellanåt.

Sidtiteln är det där som på datorer åtminstone syns högst upp i webbläsarfönstret. Det är inte nödvändigtvis samma som huvudrubriken men det brukar finnas ganska stora likheter. Det är också det som blir den klickbara texten på sökmotorns resultat och kommer vara namnet i flikar, bokmärken etc.

Varför sidtiteln är så viktig

Sidtiteln är en av de viktigaste delarna att jobba med för att du ska kunna nå ut på en sökmotor och övertyga folk att gå in på just din webbplats. Dessutom ska de ord folk söker efter gärna ingå i din sidtitel då det är en av de starkaste rankningssignalerna du har att spela med.

Med tanke på antalet flikar folk har i sina webbläsare på datorer inser du snart att du har 1-2 ord på dig att namnge sidan i just det användningsfallet. Se bild ovan.

Google visar dock mellan 50 och 60 tecken av sidtiteln, eller vad som nu får plats på 512 pixlars bredd. Nu ska du ju oavsett Googles syn på saken skriva vettiga sidtitlar som är anpassade efter människor. Med andra ord kan du ha följande tumregler:

  • Tänkta nyckelord ska ingå tidigt i sidtiteln, så man inte måste läsa långt för att få reda på att det är en relevant träff.
  • Sidtiteln behöver vara ganska kort, i skrivande stund är det 50–60 som rekommenderas men då har man nog inte på andra typer av interaktion, som riktigt små skärmar man har på avstånd – smartklockor bland annat. Om det nu är en visuella gränssnitt det handlar om i framtiden.
  • Den behöver vara unik inom din webbplats, hur ska annars en besökare kunna göra skillnad på två sidor som har identisk sidtitel?
  • Inte automatiskt ta med webbplatsens namn i sidtiteln, åtminstone inte om det är för att det ska vara lätt att hitta till sajten vid sökning på dess namn (där har du nog ingen konkurrens att tala om).

Verktyg för att följa upp sidtitlar

Google Search Console har en vy där du kan se vilka sidtitlar som återkommer mer än en gång på webbplatsen.

Sistrix har med detta i sina rapporter, dock kan du inte räkna med svar ens samma dag men du får en trevlig summering av vad som behöver tas tag i.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.