Stäng

Erbjuda en sitemap

Detta är punkt tjugotre i listan med hygienfaktorer, det där du ska kolla upp någon gång emellanåt.

En sitemap är en teknisk motsvarighet till webbplatskarta, alltså en lista till alla sidor som finns på en webbplats. Sitemaps är en industristandard som togs fram av sökmotorföretag som Google, Bing med flera, men du kan mycket väl använda din sitemap till andra grejer än att skicka till sökmotorerna.

Bland annat kan din egen sökmotor ha nytta av den. Eller de som du samarbetar med kanske vill kunna bevaka när det kommer nytt material på din webbplats. Sitemapens innehåll är en kronologisk lista med vilka adresser som finns på webbplatsen, nyast överst och dessutom kan man lägga in en viktning om adressens relativa värde inom webbplatsen.

God praxis för hantering av en sitemap

Denna ska gärna heta något förutsägbart som sitemap.xml och placeras i webbplatsens hemkatalog, alternativt så talar du om i din robots.txt var man kan hitta sitemapen. Min sitemap hittar du här webbstrategiforalla.se/sitemap.xml

Verktyg

Kör du WordPress kan du installera WordPress SEO för att få med vad de kallar för XML Sajtkartor. I annat fall får du värsta fall utveckla funktionen själv, läs på sajten www.sitemaps.org om alla detaljer.

Du kan påtala för Google att du har en sitemap via deras Search Console, detsamma gäller Bing med deras Webmaster Tools. Där kommer du få reda på om det är några fel relaterat till din sitemap.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.