Stäng
Fel statuskoder skickas – webbplatsen ljuger

Fel statuskoder skickas – webbplatsen ljuger

Detta är punkt sex i listan med hygienfaktorer, det där du ska kolla upp någon gång emellanåt.

Det tillhör gott uppförande att svara ärligt och konkret på frågor. Dessvärre är det inte alltid detta är något som prioriteras när vi låter datorer kommunicera med varandra.

Praxis för HTTP (protokollet som transporterar webbsidor över internet) är att man talar öppet om ifall något gick bra (200 Ok), ifall materialet flyttat (301 redirect), försvunnit (410 Gone) eller liknande. För den mer oseriösa så finns till och med statuskoden 418: I’m a teapot om din smarta tekanna behöver kunna kommunicera över internet 🙂

HTTP statuskoder för att maskiner ska förstå varandra

För att webben ska fungera optimalt och maskiner förstå varandra behöver man följa dessa uppsatta regler för kommunikation. För icke-mänskliga användare, som Googles crawlers och andra botar, skall man följa HTTP:s statuskoder, punkt. Annars kan de inte veta om en adress/sida upphört att existera, aldrig funnits eller inte kan hittas. Hur ska annars en maskin lista ut vad som hänt, de kan ju inte läsa och förstå text, något som inte ens behövs om man nu bara skickar rätt siffra, rätt statuskod.
Skickar exempelvis statuskod 301 eller 302 så instrueras botar att adressen permanent eller tillfälligt flyttats till en annan adress. Inte alls svårt, egentligen.

Största avvikelserna på detta område är hur man väljer att berätta att något gick fel. Under april 2015 gjorde jag en koll av Sveriges kommuners sätt att hantera 404-felmeddelanden, ifall de skickade 404 som meddelande på en uppenbarligen felaktig adress. 6,2 procent av de 290 kommunerna skickade 200 Ok istället för 404 Not found. De låtsas alltså som att inget fel inträffat.

Detta blir ett problem lite beroende på exakt vad man visar upp i samband med sin 200 Ok-sida. Att presentera sin startsida istället för ett felmeddelande är en naiv form av välvilja men fortfarande ganska vanligt. Då råkar man få väldigt många alternativa adresser till sin startsida vilket i SEO-sammanhang kan straffa sig beroende på om man tror på straff för duplicerat innehåll.

Hur man hittar felaktig felhantering

En sak du kan göra är att manuellt skriva in en felaktig adress och se vad som presenteras. För att kolla vilken statuskod som servern ger kan du exempelvis kolla i nätverkspanelen som ofta följer med moderna webbläsare för datorer, eller om du vill ha full koll på HTTP finns Firefox-tillägget Tamper Data.

Tänk också på ifall det är andra system som bidrar till webbplatsen. Exempelvis har ofta större organisationer ett specialiserat system för dokumenthantering, mediafilhantering etc och då behöver även dessa testas.

För mer passiv webbanalys kan du anmäla din webbplats till Sistrix och invänta de rapporter som skickas när de känner att de kollat din webbplats färdigt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.