Stäng
Hänvisas till filer som inte hittas eller inte fungerar

Hänvisas till filer som inte hittas eller inte fungerar

Detta är punkt fem i listan med hygienfaktorer, det där du ska kolla upp någon gång emellanåt.

Bara för att en webbsida laddas in utan att ge ett felmeddelande betyder det inte att allt är frid och fröjd. Bakom kulisserna gömmer sig ibland fel i någon av alla de filer som behövs för att webbsidan ska bli komplett, som den är tänkt.

Det finns flera orsaker till dessa fel. Vanligast när jag sett dem är att webbutvecklarna lyckats fumla bort någon fil när man lyft över ändringar från utvecklingsmiljön till produktionsmiljön. Då är det ett 404-fel på en eller ett fåtal filer.

Det kan dock också vara så att det är ett serverfel som inträffar, det vill säga något i 500-serien. På vissa webbplatser skapas stilmallar, javascript och till och med bilder av webbservern, de är alltså inte statiska filer på hårddisk. Om ett fel i detta skapande inträffar – mer eller mindre tillfälligt – kommer servern dels inte skicka filen men också skapa ett fel.

Men varför är detta ett problem?

Anledningen till att detta är ett problem hänger ihop med vilken fil som saknas eller inte fungerar. Säg att det är stilmallen för utskrift så är det få som kommer upptäcka det men det gör utskrifter sämre än det är tänkt.

Sen riskerar alla typer av fel att ge dåliga signaler till sökmotorer när de ska ranka din webbplats. Att konstant ha en massa problem med webbplatsen inger inte heller förtroende för besökarna.

Hur hittar jag dessa fel?

Det avancerade sätten är ofta bara tillgängliga för större organisationer, men vi börjar här. Om du har tillgång till webbserverns loggfiler kan du ofta få detaljerad insikt i serverns syn på saken. Dessa loggfiler vill du helst slippa läsa som text så kolla gärna vilka analysverktyg som finns tillgängliga, kanske har du du Event Viewer i Windows Server, någon logganalys likt Kibana eller Splunk – kanske kan du få loggfilerna och kör in dem i ett verktyg för preparering av data, som Tableau.

Loggfiler och att övervaka fel bör intressera alla som inte är teknofober eftersom det är en indikator på hur en webbplats mår, om den utvecklats på ett kompetent sätt och om dess drift fungerar.

Du med webbplats på webbhotell

Har man en mindre webbplats är man ofta något mer begränsad i vilka val man har av analys. Men skin upp, dina utgifter för att hålla igång webbplatsen är försumbara jämfört med vad ovan nämnda verktyg kostar 🙂

Förutom det uppenbara att vara uppmärksam på underligheter när man själv agerar besökare på sin egen webbplats finns det verktyg som kollar detta åt dig. Enklast är de nätverksverktyg som finns i moderna webbläsare, där ser man alla filer som laddas in för en sidvisning, om de genererar fel eller inte. Det är främst serierna 400 och 500 du behöver fundera på.

Svagheten med den metoden är att man gör stickprov, en sida i taget och man måste göra det manuellt. Ett annat verktyg som gör detta lite mer automatiserat och på massor av sidor på din webbplats är gratisverktyget optimizr.com – med nackdelen att du får vänta in rapporterna de skickar ut emellanåt. Sistrix fungerar för ganska passiv webbanalys och kan vara ett bra insteg för de flesta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.