Stäng
Publicera inte PDF-filer

Publicera inte PDF-filer

Detta är punkt tjugosex i listan med hygienfaktorer, det där du ska kolla upp någon gång emellanåt.

Det är rena plågan att läsa PDF:er på en mobil skärm, och nog är det väl dags att överge det där tänket om fasta format som uppfanns på 1400-talet genom tryckpressen?

Om du nu inte testat själv att läsa en PDF på en mobiltelefon kan jag förklara det för dig, antingen har du översikt där texten är för liten, eller så får du zooma in så du kan läsa delar av en mening. När du zoomar kommer du tappa bort dig vid varje rad när du läst klart och ska gå in på nästa.

“Jag som trodde PDF var bra grejer?”

PDF har sina förtjänster. Bland annat är det ett vettigt format för arkivering, specifikt PDF/a, men också ett utmärkt format om man vill skicka något för utskrift till någon annan. PDF gör att man kan referera till sista raden på sida två och alla tittar på samma sak, man vet att innehållet kommer skrivas ut likadant.

Responsiv webb är inte förenligt med PDF-filer

Det här är precis samma problem som vi försökte lösa med responsiva webbplatser, att man inte får välja kanvas, storlek på skärm eller förutsätta en viss typ av användare.

Det är ju väldigt synd om man har en responsiv webbplats och användarna likt förbaskat hamnar på PDF-filer eller andra dokument. Detta gäller förstås även Word-dokument och allt annat som inte är riktig webb.

Verktyg för att hitta gömda PDF-filer

Om din webbplats är på publika webben (alltså inte ett intranät) kan du pröva att formulera en sökfråga på Google liknande den nedan:

site:riksdagen.se filetype:pdf

Tänk dock på att det på vissa organisationers webbplatser inte är huvuddomänen som serverar dokument och PDF-filer. På min arbetsplats skulle det varit alfresco.vgregion.se som varit domänen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.