Close

Inte ange nyckelord – i onödan

Detta är punkt nitton i listan med hygienfaktorer, det där du ska kolla upp någon gång emellanåt.

Denna är väl ganska kontroversiell, men man kan i alla fall fråga sig för vems skull du skulle ange nyckelord, eller meta-keywords som de ibland också kallas.

Om Google någonsin brytt sig om dessa ord så var det länge sedan de slutade bry sig. Idag teoretiseras det snarare som att förekomsten av nyckelord är ett lamt försök att spamma sökmotorer, för det är inte så att dessa nyckelord används i andra sammanhang.

Men, men, det står i min redaktörsmanual att jag ska skriva in nyckelord

Ja det gör det även där jag jobbar. Det finns eventuellt två anledningar till det, det kan vara så att ni har en egen sökmotor som drar nytta av dessa ord. Den andra något mindre smickrande anledningen är att er kunskap är från nittiotalet.

Er egen sökmotor kan faktiskt ha nytta av dessa nyckelord. Anledningen till att detta kan fungera internt är för att man har större anledning att lite på sina egna redaktörer när man har en sökmotor som endast söker i material man själv har publicerat.

Ok, men vår egen sökmotor täcker ju in vår externa webb…

Här uppstår bekymret på riktigt. Om ni har nytta av att ange nyckelord för er egen sökmotors skull så gör för alla del det, men tro inte att det gynnar Google eller de andra sökmotorerna.

Om du anger nyckelord för din egen sökmotors skull, se för jösse namn till att orden är unika och relevanta så du inte spammar dig själv, det är självaste definitionen av facepalm!

Tumregeln för vad inom extern sökmotoroptimering som är lönt att lägga tid på är att det ska vara komplicerat att fuska, att originellt material ska belönas. Det är oerhört enkelt att fuska i massiv skala med nyckelord. Punkt.

Verktyg och sätt att kolla

Du kan kolla i din webbplats kod i valfri webbläsare. Leta efter kod som ser ut ungefär så här i <head>

<meta name=“keywords” content=“nyckelord, nyckelord2, nyckelord3”>

Sistrix har med detta i sina rapporter, dock kan du inte räkna med svar ens samma dag men du får en trevlig summering av vad som behöver tas tag i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.