Stäng

Länkar till sidor som inte finns

Detta är punkt åtta i listan med hygienfaktorer, det där du ska kolla upp någon gång emellanåt.

Det är inte bara när sidor saknas på din webbplats du ska bry dig. Om du länkar till en sida på någon annans webbplats och de kastar den så går det ju ut över dina besökare.

Att du inte har koll på de sidor du länkar till har blivit en allt mer het potatis inom sökmotoroptimering och lösningen är inte att sluta länka externt, snarare ska du börja följa upp att de länkar du har fungerar. Har du inte koll på dina utlänkar ger det en tydlig signal till sökmotorer att du inte arbetar aktivt med din webbplats redan etablerade material och att man bör betrakta din webbplats med misstro – räkna med sämre ranking.

Börja kolla utlänkar

Om du känner för att kolla detta manuellt, vilket man gärna bör göra ibland, så börja med de sidor som används mest på din webbplats och som du tycker är viktigast. Kolla igenom alla utgående länkar så att de pekar på fungerande sidor som är vad som förväntas, inte sällan har de du länkar till flyttat på det materialet du länkat till eller rent utav tagit bort det. Se din länkvård som att påta i trädgården, du blir skitig om händerna och krökt rygg men det lönar sig på sikt.

Den ambitiösa och automatiserade kollen

Vill du göra detta i större skala kan du ha nytta av egen sökteknik. Har du en organisationsintern sökmotor har den säkert möjlighet att indexera även webbplats-externa länkar och kan då samla på sig 404-fel med mera. Som du nog förstår kommer sökmotorn inte att begripa om det är “fel” innehåll länken pekar på, så likt förbaskat behöver du göra manuella insatser emellanåt.

Finns stort intresse för webbanalys och översikt kan du säkert räkna hem att någon skriptar en egen kontroll. Utgå från webbplatsens sitemap, hämta ner alla sidor och sålla fram alla organisationsexterna länkar – sen kollar du om länkarna ger annat än HTTP statuskod 200 Ok.

Sistrix har med detta i sina rapporter, dock kan du inte räkna med svar ens samma dag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.