Stäng
Responsiv typografi

Responsiv typografi

Detta är punkt tre i listan med hygienfaktorer, det där du ska kolla upp någon gång emellanåt.

Har du kollat igenom alla dina webbsidor på en mobil eller annan liten skärm? Antagligen inte. Om man gör det så kommer det säkert dyka upp en och annan rubrik som orsakar att man måste skrolla i sidled för att kunna läsa hela ordet då svenska språket är uppbyggd av sammansättningar av ord.

Det här problemet gäller främst rubriker då de är av större storlek än brödtext, därför tar varje bokstav mer bredd i anspråk och långa ord får inte alltid plats. Men tänk gärna på tillgänglighetsaspekten att vissa av dina användare antagligen kör med förstorad text, så det som gäller på din skärm återspeglar inte nödvändigtvis alla andras situation.

Mjuka bindestreck för avstavning vid behov

Lösningen på problemet är att sätta in mjuka bindestreck, som till skillnad från vanliga bindestreck endast avstavar ett ord om utrymmet kräver det. Mest uppenbara exemplet är väl huvudrubriken sedd på en mobils skärm, men det här kan lika gärna uppträda som “hissläsning” – alltså ett ord per rad – om man har smala kolumner i sin design när den inte visas i fullskärm på en datorskärm.

Ett mjukt bindestreck kan skrivas in manuellt i ordet där du vill göra en eventuell avstavning, skriv bara in ­ vilket står för soft hyphen. Exempelvis:

<h1>Riksdags&shy;ledamot</h1>

Har du otur funkar det inte i ditt webbsystems vanliga textfält, då får du se till att släppa igenom HTML entities, ofta är problemet att systemet försöker konvertera bort och-tecknet vilket havererar ditt mjuka bindestreck.

Verktyg för detta är något mer omständligt än annars (än så länge). Du kan kolla sidors omdöme på textalyser.net vilket fungerar bäst med engelsk text men du får också en överblick över hur långa ord du har i en text.

En annan lösning för dig med en funktionsrik egen sökmotor är att tvinga den att rapportera på vilka sidor på din webbplats den hittar långa ord, exakt hur långa ord är svårt att svara på – du vill nog gärna ha dem ordnade efter vilken längd som fann (och glöm nu inte att ha marginal så de som kör med förstorad text inte glöms bort).

Google Pagespeed Insights fångar problemet i sin användbarhetskontroll under “Anpassa storleken på innehållet efter visningsområdet” när text inte får plats inom synlig yta. Just nu – i version 2 – tycks den inte kunna varna om detta även när det gäller scenariot att användaren förstorat texten ett eller flera steg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.