Stäng
Innehåll publiceras som strukturerad data

Innehåll publiceras som strukturerad data

Detta är punkt fyra i listan med hygienfaktorer, det där du ska kolla upp någon gång emellanåt.

Praktiskt taget varje webbplats har information som är av en strukturerad typ, men väldigt sällan publiceras informationen på ett strukturerat sätt. Jag pratar här om innehåll som vi som människor hur enkelt som helst kan identifiera som en kalenderhändelse – som en sommarfest – eller en geografisk plats, att Stockholm troligen är den svenska huvudstaden snarare än den lilla hålan i USA.

Denna lyx av att förstå vad innehållet är har inte datorer. För dig som är intresserad av sökmotoroptimering har du nog inte missat allt prat det senaste åren om RDFa, det vill säga att märka upp innehåll så en sökmotor förstår – att till och med en maskin förstår innehållet.

Microdata, schema.org och Microformats

För ett antal år sedan lackade Google och några andra sökleverantörer ur på att Microformats.org var så sega med uppdatering och släppte då Schema.org tillsammans med Microsoft, Yahoo mfl.

Ta en titt på webbplatsen så inser du att nästan all form av innehåll du publicerar kan släppas i ett strukturerat format. En av fördelarna är att man får mer utrymme i Googles träfflistor, exempelvis har du säkert sett recensioner och små kalendrar i träfflistan hos Google.

Sökmotoroptimering, men inte nödvändigtvis högre ranking

Detta är egentligen inte ansett bland sökmotoroptimerare som att ens webbplats klättrar högre i Googles träfflista om man har strukturerad data. Däremot så får man mer utrymme i träfflistan vilket definitivt är på bekostnad för de som ligger under ens sida i listan.

Vad som är rekommenderad mängd strukturerad data beror lite på vad din webbplats har för typ av verksamhet, men självklart ska din kärnverksamhet beskrivas strukturerat om det går. Exempelvis om du listar mottagningar för kunder så ange deras geografiska position, kontaktuppgifter m.m.

För att verifiera att dina strukturerade data är korrekta kan du testa på Google Structured Data Testing Tool.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.