Stäng
Akta sig för interna hänvisningskedjor

Akta sig för interna hänvisningskedjor

Detta är punkt arton i listan med hygienfaktorer, det där du ska kolla upp någon gång emellanåt.

Du som läst boken Webbstrategi för alla har nog förstått hur viktigt jag tycker det är att ta hand om sina gamla eller tidigare inarbetade adresser på webben. Problemet kan dock över tid uppstå att du hänvisar till ytterligare en hänvisning och då slösar med webbserverns kraft och besökarens tålamod.

Mkey, vad är problemet?

Dina besökare är otåliga, åtminstone gäller detta den absoluta majoriteten av webbplatser. Om dina webbsidor inte laddar in på under 0,1 sekunder så tillhör du den kategorin som kan få bättre flyt i upplevd interaktion. Dessa hänvisningar tar tid, egentligen helt i onödan, eller åtminstone är det inget en besökare har nytta av.

Ett scenario som inte är allt för ovanligt just nu är att man hänvisas från http://adress.se till det säkrare protokollet som stödjer TLS/SSL, det vill säga https://adress.se och om det inte vore illa nog så kan då webbplatsen börja ha preferenser som att lägga till det helt onödiga www-prefixet. Alltså skickas man till https://www.adress.se och sedan krydda det hela med att vara noggrann med språkversion -> https://www.adress.se/sv/

Nej, detta är ingen teoretiskt scenario. Våren 2015 hade min egen arbetsgivare en nylanserad webbplats som hade endast en färre hänvisning än detta.

Mer eller mindre dåligt

Varje hänvisning tar minst en tiondels sekund men det är inte ovanligt med upp till en sekund beroende på svarstiden mellan besökaren och servern. I extremfall har jag själv haft svarstider på flera sekunder, då skulle dessa flertal sekunder behöva multipliceras med 2–3 – tid som är helt bortkastat. Detta tar förstås

Hur gör man då?

Se till att ha koll på vilka hänvisningar som finns. Har du åtkomst till loggar så är det HTTP:s statuskod 301 och 302 du letar efter, det vill säga mer eller mindre permanenta hänvisningar.

Tänk också på att 301 säger att det är en permanent hänvisning, det talar om för sökmotorer och andra maskiner att de kan glömma bort den äldre adressen och hänge sig till den nya. 302 säger att det är en tillfällig hänvisning, använd den med förstånd.

Du bör undvika att ha fler än en endaste hänvisning. Alltså du ska aldrig hamna på en hänvisningssida som tvingar skicka dig vidare, man ska omgående hänvisa till den slutgiltiga adressen – med rätt statuskod enligt HTTP.

Verktyg för hänvisningar

Den ambitiöse börjar leta efter loggfiler på servern eller nätverket, men rimligast är nog ändå att göra manuella stickprov och att vara väldigt uppmärksam när man själv agerar användare. Skriv om adresserna du har på din webbplats och kolla vad som händer, vill du spåra allt kring HTTP kan du testa via Firefox och ha tillägget Tamper Data installerat.

Genom ditt webbstatistik-verktyg kan du kolla upp vilka externa webbplatser som länkar till dig och vilka adresser de pekar ut.

Sistrix har med detta i sina rapporter, dock kan du inte räkna med svar ens samma dag men du får en trevlig summering av vad som behöver tas tag i.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.