Stäng
Hurra! Idag dog alla dåliga versioner av Internet Explorer

Hurra! Idag dog alla dåliga versioner av Internet Explorer

Till sist har Microsoft kommit ikapp och slutat låtsas som att uråldriga versioner av Internet Explorer är något att ha. Idag dödade de nämligen (ÄNTLIGEN!11!) stödet för samtliga versioner utom den senaste, 11.

Misstänker att de allra helst skulle lägga ner alla utom nya webbläsaren Edge, men det kanske skulle ge för många sura företagskunder. 

Vi gamlingar inom webbutveckling är ju fortfarande sura över Internet Explorer 6 trots att det är några år sedan den försvann även hos de mest långsamma organisationerna inom offentlig sektor i Sverige. Internet Explorer 6 var riktigt bra när den kom, men var bedrövligt dålig under de sista åren av sin levnad. Kontentan är att ingen webbläsarversion bör få leva mer än ett år.

För oss som jobbar med webben innebär det egentligen inget nytt krav. Man ska inte designa något alls för att funka i en eller ett fåtal webbläsare som råkar finnas just nu. Om man följer designprincipen progressive enhancement och ser till att designa oberoende av ny eller gammal webbläsare så löser det sig. Som grädde på moset blir man inte heller:

  • Beroende av Javascript.
  • Krånglar inte till det för sökmotorerna.
  • Sätter upp hinder för de med funktionsnedsättningar.
  • Troligtvis har man fixat hälften av utmaningarna med webbprestanda utan att fokusera på det.

Söker du längre orerande om progressive enhancement så är det om detta jag avslutar kapitlet om webbdesign i boken Webbstrategi för alla.

Min webbutvecklande vän Filip uttrycker sin saknad till Internet Explorer 8-10 så här:

???
Väldigt skönt att en gång för alla kasta ut alla gamla fulhack och fallbacks. Just nu känns det faktiskt som safari är största bromsklossen, vilket blir svårare att ignorera…

Filip Andersson

Mer om Internet Explorer < 11’s död

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.