Stäng

IDG står för århundradets mest korkade artikel om öppen källkods licensformer

Artikelförfattaren Lars Danielsson lyckas med konststycket att varna och lite smått kritisera licenserna bakom öppen källkod. Som främsta argument använder han att det är svårt för företag som inte vill dela med sig av sin källkod att använda källkod som baseras på öppna licenser. Detta eftersom det finns flera licenser som ibland kan gå i konflikt med varandra eller så kan den öppna licensen kräva att om koden återanvänds så ska licensen förbli öppen.

För dig som inte förstår problemet eller inte vet vad källkod är kommer här en kort förklaring.
Källkod är de instruktioner och den logik som ligger bakom programmen du använder i din dator, eller som finns i bakgrunden när du betalar dina räkningar på internetbanken. Det är alltså själva hjärtat av en tjänst eller program. Källkoden är som ritningen på ett hus, med skillnaden att det går _väldigt_ snabbt att bygga huset mot byggbranschen när väl ritningen är klar och att ritningen är detsamma som produkten.
Det finns grovt sett två olika typer; öppen källkod där alla kan granska både kod och utveckla den vidare mot nya mål, och så finns det den proprietära varianten där leverantören av programvaran sitter och håller källkoden för sig själv.

Det som artikelförfattaren kritiserar är att de företagen som enbart sitter och håller på sin källkod inte kan knycka källkod från de mjukvaruprojekt som har öppna licenser helt utan vidare för att enkelt vidareutveckla sina egna stängda och ofta kommersiella programvaror.

Med andra ord stör han sig på att det inte går att stjäla andras arbete för att kapitalisera på någon annans ansträngningar.

Borde inte detta vara ganska enkelt:

  • Skriver du källkod själv eller i grupp och väljer en öppen licens i stil med GPL, borde inte du och gruppen själva kunna få bestämma över resultatet av ert egna arbete?
  • Varför skulle man tillåta exempelvis Microsoft att tjäna pengar på andras organisationers arbete?
  • Är inte parallellerna med det ofta förekommande gnällandet från de stängda programvaruföretagen, som Microsoft, angående piratkopiering ganska uppenbara – fast med den enorma skillnaden att få så kallade pirater tjänar pengar på sitt piratande?

Eller?

Följande citat från kommentarerna på IDG-artikeln sammanfattar skitsnacket på ett kompakt sätt:

“Ett företag som vill kopiera in kod från ett öppet program till ett eget stängt program kan inte göra det, så länge som företaget önskar att den stängda koden ska förbli stängd.”

Läs mer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.