Stäng

Integriteten säljs av mobiloperatörerna till bland annat Eniro

Bland annat på IDG och Flashback rapporteras det att Eniro råkat lägga in en så kallad spionbugg i sin senaste tjänst för positionering. Så som det fungerade var att vem som helst kunde kolla upp var en mobiltelefon befann sig genom att ange någon av operatörerna Telia, Tre eller Telenor, för att sedan ange mobilnumret till den de ville kolla var mobilen fanns.

Funktionen, defekt som den var, är i sig ett massivt övertramp på den personliga integriteten. Frågan är bara om inte själva försäljningen av dessa positioneringsuppgifter från mobiloperatörerna i sig är ett stort övertramp. Personligen kan jag tycka att ingen annan mer än mobiloperatören har med detta att göra och undrar om det finns något spärregister för att de inte ska få sälja mina uppgifter vidare.

Problemet är att på lite mer dolda forum på nätet, även öppna som Flashback, har diskussionen redan kommit igång om hur man ska hitta svagheter i detta system även när det väl är klart. Att få sin mobiltelefon utpekad på karta kan vara dåligt av massvis med skäl, exempelvis:

  • För de med skyddad identitet eller om de har en annan hotbild.
  • Inbrottsrisken under semestern blir ännu värre – sök på en persons mobilnummer och kolla sedan om personen ens är i Sverige.
  • Irriterande reklamtjänster som samkör med annan information för att ge “attraktiva” erbjudanden – sådana system kan mycket väl läcka information.

Frågan är vilken operatör som inte tänker använda detta? Någon som vill ha en ny kund?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.