Stäng

Jo, lägg ifrån dig mobilen på möten i alla fall

Just nu pågår en rätt nödvändig diskussion om huruvida det är ok med föräldrars mobilanvändning. Missar de barnens uppväxt när de på hockeyträningen sitter och glor på mobilen? En snubbe på IDG tycker inte det men psykologer larmar (nåja, enligt Aftonbladet) och förskolor är oroliga.

Klart föräldrar behöver mobiler för att få livspusslet att gå ihop. Problemet jag ser är att “när de ändå håller på” med mobilen tycks det för många finnas ganska gott om tid för Instagram, Twitter, Facebook och annat. Antagligen substitut för att de annars pratat i telefonen istället.

Det man inte talar så jättemycket om ännu är väl allt mobilpillande under möten på arbetstid. Så mycket lättare än att gömma sig bakom en bärbar dator som förr kan man nu pyssla med surfplattan eller mobilen. Gör ju bara lite anteckningar, mejlar mig själv och så vidare…

Med tanke på att jag varit utan smartphone i 2 veckor är det lätt för mig att vara observant när jag tittar upp från mitt anteckningsblock. På möten där den som talar enbart pratar om vad som angår talaren själv är det väl lätt hänt för åhörarna att tappa intresset. Kan man klandra folk för det?

Om nu någon talare på ett möte framöver skulle ha fokuserat på vad alla ska ta med sig från mötet, vad för relevant hen haft att säga till deltagarna, kanske det redan är för sent? Nu när folk hellre kollar mejlen på möten istället för att som oftast höra någon läsa innantill från Powerpoint-presentationen alla ser.

Bjuds det på ett grymt bra möte är det kanske tvunget att samla in folks mobila enheter framöver? Så man vet att det finns anledning att lyssna – på riktigt.

Ett tillfälle jag ska lyssna till – på riktigt – är 4:e december när Chalmers snackar om sökbarhet på intranät och Mark Morrell pratar Sharepoint. Syns kanske där.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.