Stäng

Kampanjsajt i WordPress och EPiServer CMS

Wordpress som publiceringssystem för en kampanjsajtHåller just nu på med att färdigställa två versioner av en kampanjsajt. Den ena i ASP.NET på EPiServer CMS 6 och den andra med PHP på WordPress.

Har aldrig kodat PHP förut, och mycket har hänt i redaktionsläget sedan jag testade WordPress senast. Trots detta tog det ungefär lika lång tid att göra samma bygge i WordPress som i EPiServer som jag trots allt jobbat med några år.

Främsta orsaken till varför WordPress går rätt snabbt att utveckla i är nog att det finns hur mycket kodexempel som helst när man Googlar, det kan man tyvärr inte beskylla EPiServer för.
Samtidigt är det en otrolig skillnad på prestandan mellan de två och då till EPiServers fördel. Kan mycket väl bero på hur jag kodat då jag inte riktigt kollat hur mycket resurser varje enskilt anrop tar, men även de delar jag inte rört är allt annat än snabbt i WordPress. Sen har jag testat att ladda upp WordPress-sajten på Loopia och då blev det verkligen _segt_ minst sagt.

EPiServer för Apples IpadBåde EPiServer CMS och WordPress har applikationer till Apples Ipad (även Iphone & Android). Båda är dessvärre hastverk – fast på olika sätt.
Wordpress-varianten tycker att användaren ska knacka in HTML-kod i redigeringsrutan och ibland inte. Som grädde på moset så får man fel vid nästan varenda tillfälle man sparar något.

EPiServer fick nog även de onödigt bråttom med att släppa något för att mobilt redigera sidor. Hela gränssnittet är anpassat för en helt annan typ av skärm och det finns ordentligt med yta på skärmen som inte används till något. Som bilden här till höger, här har jag klippt bort hälften av ytan som bara bestod av grå bakgrund.
Men de blir säkert bra i någon kommande version.

Hur som helst så är det kul att leverantörerna av publiceringssystem inte låser sig fast så hårt vid en webbläsare som redaktörsmiljö.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.