Stäng

Katrineholms-Kuriren skämmer ut sig

Katrineholms-Kuriren är ena riktiga stolpskottKatrineholms-Kuriren jämförs nu med Fox News, kanske med all rätta, efter sitt påhopp på sin Twittrande @KommunChef Mattias Jansson. Tidningen blev nog förnärmade när kommunchefen publicerade frågorna tidningen ställt om hans yrkesmässighet i deltagandet på sociala medier.

“Anser du att det ingår i din tjänst som kommunchef att twittra, blogga och facebooka på arbetstid om ibland ganska oväsentliga och banala saker som inte alls har med kommunal verksamhet att göra? Det var en av frågorna som Katrineholms-Kuriren via e-post ställde till kommunchefen Mattias Jansson när tidningen ville belysa kommunens satsning på sociala medier.

Frågorna var uppenbarligen för svåra för kommunchefen att själv svara på. Jansson lade ut frågorna på sin blogg och tog hjälp av bloggläsarna med svaren.”
Källa: kkuriren.se

Det finns massor med vettiga sätt som tidningen hade kunnat hantera denna händelse. Istället går de till bittert angrepp på kommunchefen, användare av – och förespråkare för – sociala medier. Håller med om att det finns många ryggdunkare bland förespråkarna av sociala medier, men det hade ju inte skadat om tidningen var sakliga.

Katrineholms-Kurirens puff på egna webbplatsen med texten “En kommunchef som vill ha goda relationer med det ledande mediet i sin kommun hade artigt besvarat frågorna” antyder obehagligt gammaldags syn på tryckta mediers roll i samhället, exempelvis:

  • Varför ska det mörkas om vilken kommunikation lokaltidningen har med kommunen? Är det inte därför vi har offentlighetsprincipen? Frågorna är ju i detta fallet en offentlig handling.
  • Är det inte ett modernt och smart grepp att ta hjälp av medborgarna för att ge sin syn på lokaltidningens frågeställningar? Trots allt kanske inte kommunchefen vet medborgarnas åsikt i frågan.
  • Tror de verkligen att deras roll fortfarande är att filtrera information och styra vad som diskuteras på fikarasterna?
  • Varför ska omvärlden stå still i väntan på att deras tryckta produkt med gårdagens information kommer ut som “dagsfärska nyheter”?
  • Har Katrineholms-Kuriren verkligen fler läsare än vad de sociala medierna har användare lokalt? Om ja så är det bara att gratulera.

Katrineholms-Kuriren är en relik av det stängda samhället av tiden före nätet. Jag förstår absolut att tidningens ägare hellre ser att man som medborgare är tvungen att kräva ut handlingarna från kommunkontoret då de troligen skulle hunnit före med tidningen ut till allmänheten.

Dags för tryckta tidningarna att erbjuda insikt till sina läsare, anpassa sig till världsordningen och inte återpublicera från Associated Press kryddat med några lokala nyheter.

Som en god nystart för denna tidning att förstå nätet föreslår jag att de kollar över sin egen webbplats. Några av de hundratals felen på deras sajt borde ju vara enkla att fixa, se nedan.

kkurirens sajt behöver hjälp

W3C:s valideringskontroll menar att kkuriren.se åtminstone inte är det mest validerande mediet…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.