Stäng

Kazaa återvänder som betaltjänst

Kazaa ikonKazaa, tidigare ett fildelningsprogram skapat av Niklas Zennström som hade gott om illegalt material, återuppstår nu som en legal betaltjänst för musik.

Dock förnekar sig inte upphovsrättsindustrin denna gången heller genom;

  • Att endast tillåta amerikaner att delta.
  • Ta 20 dollar i månaden och låta dig endast lyssna så länge som du betalar.
  • Ge dig DRM-skyddade/skadade filer som du inte kan spela på någon MP3-spelare eller telefon.

Enda vettiga sättet att få folk att sluta fildela illegalt är att konkurrera ut piratbukten m.fl. genom att låta konsumenten få en mer tillförlitlig tjänst som är enklare och bekvämare att använda än exempelvis piratbukten.

De tjänsterna som serverar illegalt material ser varandra som konkurrenter och vidareutevecklar sina tjänster, konstigt nog känner inte upphovsrättsindustrin att de är i samma “bransch” eller ens har något att lära av dessa tjänsters svagheter.

Några korta råd till upphovsrättsindustrin:

  • Gör era tjänster globala. Ingen verkar ju bry sig om att vänta på när ni behagar släppa ert material i ens hemland i alla fall.
  • Skit i att skydda allt med DRM och kopieringsskydd. Flertalet legala tjänster har redan stängts ner och skrotat konsumenternas eventuella förtroende för att DRM + licensservrar är något som industrin ser långsiktigt på. Dessutom så har de illegala konkurrenterna inget sådant skydd på sina filer.
  • Gör det som måste tas betalt för som en del av en prenumerationstjänst. Lägg till en annonsfinansierad variant i stil med Spotify och tillåt material som inte ens behöver skyddas eller betalas för av upphovsmannen.
  • Se till att mindre artister/kreatörer kan ladda upp sitt material på tjänsten, förutom att man kan hitta _allt_ från de stora bolagen.
  • Kvaliteten på materialet och att tjänsten är stabil är viktigt.

Säg att upphovsrättsindustrin skulle köra ovan modell, ta 200 spänn i månaden och jag fick kolla på hur mycket film, serier och lyssna på musik etc jag bara orkade, ja då är nog jag inte ensam om att vara för lat för att faktiskt bry mig om de illegala alternativen.
Sen skulle man tillägga att kunna köpa loss icke-skadat material till en _lagom_ kostnad av 5 kr per låt, 20 kr per film etc.

Nu är det upp till bevis att de faktiskt vill ha konsumenternas pengar och är redo att anstränga sig lite granna mer än att skeppa plastbitar till ett land i taget.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.