Stäng

Kejsarens nya kläder finns nu i molnet

Molnet kan du inte nå utan vidareHetsen om vem som är först med alla varianter av lösningar som placeras i molnet, så kallad cloud computing, är enorm. Det verkar vara mycket viktigt att poängtera att mer eller mindre allt man gör är i molnet numera, vissa kryddar dessutom med att skriva att de levererar sociala medier – antagligen mest för att täcka in så många grejer som möjligt samtidigt.

Beroende på vad man menar med molnet så kan man ha mer eller mindre rätt i sina påståenden. Dock är det allt för ofta som det bara är tomt säljsnack att man gör något i molnet.
Ett exempel som jag snubblade över nyligen är Logica som helt verkar ha missat poängen med molnet. Detta genom att påstå att IBM:s standardsystem, alltså en helt vanlig teknisk installation av en webbserver, skulle ha något med molnet att göra. I deras fall handlar det om Lotus Connections som är en social plattform för ett lite modernare intranät som främjar samarbete.

Något som fascinerar är de grejerna som säger att det varken är molnet eller ett socialt media de talar om då Lotus Connections inte direkt är:

  • Snabbt. Poängen med molnet är att man låter prestandan öka när det behövs, och seghet ska vara en icke-fråga i molnet.
  • En hyrtjänst baserat i en gigantisk serverhall. I Logicas fall är det en helt vanlig webbserver med en webbapplikation med några sociala funktioner.

Nej, Logica, jag hoppas ingen går på den fulingen om att er installation av Lotus Connections skulle ha mycket med molnet att göra.
Var ärliga mot er själva och säg som det är -> det ni vill leverera till kunderna är en social plattform för att piffa upp stela intranät eller kanske helt ersätta ett gammaldags intranät.

Vi har själva Lotus Connections på jobbet, och jag gillar produkten som sådan, men det är lika mycket molnet som systemet bakom min privata blogg! På min arbetsplats kallar vi det för en samarnetsplattform, och det är precis vad vi använder det till – samarbetar över kontorsgränserna och dokumenterar våra kunskaper.
Och ja, även på min arbetsplats snackas det väldigt mycket om molnet. Men det är mycket långt ifrån allt man läser i tidningarna då vi faktiskt redan jobbar med bland annat Microsofts SQL Azure (databastjänst i molnet) och nyktert kollar vad som lämpar sig för molnet.
För vissa av oss är molnet väldigt mycket mer av en betalningsmodell för att:

  • Sänka tröskeln för att pröva på en tjänst. Istället för att vår kund ska köpa hårdvara och mjukvara så kan de pröva tjänsten utan en stor inledande investering.
  • Bättre smidighet för att öka prestandan, övervakning av tekniken med mera. Det är nog enklare och billigare att samordna kompetensen kring förvaltning av ett system hos en part än att IT-teknikerna hos samtliga kunder måste förstå ytterligare en teknisk plattform – med beredskap och allt vad det innebär.

Buzzwords är praktiskt för alla som inte orkar tänka själva och vill rida på vågen av innehållslösa budskap.

Precis som tidigare är det ytterst få som behöver bry sig om hur tekniken bakom nyttan med en funktion fungerar, så detta huvudlösa missionerande av molnets förtjänster enbart ett sätt att placera kunden i skuggan – under molnet.

Mer om Logicas “molntjänst”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.