Marcus Österberg

Marcus ÖsterbergCurriculum Vitae

Projekt

Festivalinfo (2001-2007)

Grundade, utvecklade och agerade chefredaktör för evenemangstjänsten Festivalinfo. Affärsidén var att erbjuda musikbranschen och dess festivalbesökande kunder en gemensam mötesplats. Under 2007 attraherade tjänsten över 1 miljon besökare och 5,5 miljoner sidvisningar. I slutet av 2007 såldes Festivalinfos verksamhet till Studentis Group (numera Abovo Media).

Actionpark Göteborg (2004-2009)

Jobbade med att etablera en arena för spontanidrott. Drev detta i samarbete med politiker och det kommunala evenemangsbolaget Göteborg & Co. Kommunen investerade 20 miljoner i vår idé och resultatet blev Actionpark. En arena för skateboard och annan spontanidrott.

Kreativ Stuga (2009 -2012)

Grundare av Kreativ Stuga tillsammans med Jesper Lind på Nodestar. En mötesplats för personer verksamma i kreativa yrken. Vi har bland annat deltagit i innovationstävlingen Codemocracy och 2011 var vi kreativa processledare under det populärvetenskapliga evenemanget Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Detta för att visa hur man livnär sig på sin kreativitet. Allt i samarbete med Göteborg & Co.

Som författare

Webbstrategi för alla (2014 & 2016)

Om de förkunskaper man behöver för att skriva sin webbstrategi, eller jobba mer strategiskt med sin närvaro på webben. Tar upp modern webbdesign, informationsarkitektur och webbprestanda.

Intranät som skapar värde (2015)

Skrev kapitel om webbanalys för intranät till boken Intranät som skapar värde. Boken är utgiven av Intranätverk och samlar cirka tiotalet experters bästa tips för att skapa ett bra intranät.

Web Strategy for Everyone (2016)

En engelsk något uppdaterad version av Webbstrategi för alla. Släpptes på förlaget Intranätverk juni 2016, både i tryck och som e-bok. Mer om den engelska boken här.

Webbanalys – förstå och förbättra användarnas upplevelse (2016)

Om hur man sätter mål för sin webbplats och gör det mätbart. Tar bland mycket annat upp arbete med stilguide, prestandabudget, en metod för webbanalys och mängder med konkreta tips på vanliga förbättringspunkter du kan använda på din egen webbplats. Läs mer om webbanalys-boken här.

The Intranet Book (2017)

Har med ett kapitel om intranätanalys i en engelsk bok där ett flertal internationellt kända författare också bidragit. Förlag är Intranätverk som också bistår med redaktör.

Arbetslivserfarenhet

Nov 2011 ->
Utvecklingsledare inom vårdens digitalisering, Västra Götalandsregionen

Evangeliserar kring moderniserad webb, poängen med öppna data, användbarhet och webbdesign som är följsam. Placerad på avdelningen Vårdens digitalisering. Samarbetar med flertalet parter kring att främja innovation. Representerar Västra Götalandsregionen i PTS grupp Vägledning för webbutveckling, populärt kallat Webbriktlinjer.se, där Marcus har ämnesansvar för webbanalys och webbprestanda.

Sep 2013 – maj 2017
Evangelist för enterprise search, sökanalys och webbanalys inom Västra Götalandsregionen

Samordnar verksamheten kring Apache Solr för enterprise search och Piwik, Google Analytics och Kibana för webbanalys. Det motsvarar produktägare i andra förvaltningsmodeller. Bistår övriga inom förvaltningen med rådgivning kring webbutveckling, webbstrategi och webbanalys.
Har bland annat dokumenterat en sökstrategi och aktivitetsplan för de kommande åren, samt producerat massor med utbildningsmaterial.

 

Apr 2011 – Okt 2011
Webbstrateg & webbanalytiker på Netrelations

Jobbade med rådgivning, strategi och målstyrning av kundernas webbnärvaro. I mindre utsträckning även utveckling i EPiServer CMS. Stort fokus på utvärdering av kunders webbprestanda, följsamhet till mikrodata-standarder

Sep 2007 – Feb 2011
Webbstrateg & utvecklare på Modul 1 (Softronic)

Jobbade med webbarkitektur, webbstrategi, säljstöd och sökmotoroptimering. Främst för kunder inom vård, hälsa och fastighetsbranchen. Mentor åt nyanställda och även utveckling i publiceringsverktyget EPiServer CMS 4/5/6. Prisad som årets konsult inom samarbete efter insats med vår samarbetsplattform på IBM Connections.

Maj 2002 – Sep 2007
Webbutvecklare inom Västra Götalandsregionen & Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Utvecklade intranät, verksamhetssystem och dokumenthanteringssystem. Samt jobbade som internkonsult med riskanalyser och handledning av konsulter.

Jan 2001 – Dec 2001
Lotus Domino & webbutveckling på MindCom Application

Byggde bland annat en tradingportal för pappersmassaindustrin, ett verksamhetsstödjande system till ett företag i byggbranschen, samt fixade till webbsystem i största allmänhet så de började följa webbstandard, praxis och dra nytta av CSS-tekniken.

Aug 1999 – Dec 2000
Lotus Domino & webbutvecklare på WM-data eSolutions

Konstruerade en omfattande produktwebbplats åt en grossist för bilmarknaden, och ett dokumentationssystem för produktutveckling i kemikaliebranschen.

Jun 1998 – Nov 1998
Lärare i webbutveckling på Hot Spot Media AB i Örebro

Undervisade i produktion av webbplatser via program som Dreamweaver, Photoshop m.m. men även en hel del manuell programmering.

Verktyg och kunskaper

EPiServer CMS, samt WordPress, som utvecklare, administratör och redaktör. Jobbat främst med ASP.NET genom C#, men har också grundläggande kunskaper i Python och PHP.
MySQL och SQL Server som databasmiljöer där jag främst jobbat med MySQL.
Utveckling sker till största delen i Visual Studio, Coda och Sublime Text. Gärna på en Macbook Pro med virtualiserade utvecklingsmiljöer.

Exceptionell webbprestanda, sökmotoroptimering, webbstandard och användbarhet är de intressen som vägleder mig i min dialog med kunder och kollegor.

Utbildning & certifieringar

  • Gymnasieutbildningen var en blandning av flygteknisk inriktning i Västerås och humaniora-samhällsvetenskapliga programmet i Örebro.
  • Mediapedagogik och kommunikation på Karlskoga Folkhögskola.
  • SWIT-utbildning i IBM Lotus Notes/Domino hos WM-data.
  • Universell utformning – designperspektiv, metoder och utvärdering, på Lunds Universitet, HT 2016.

Certifieringar

  • eHealth: Combining Psychology, Technology and Health – University of Twente, juni 2016.
  • Certifierad inom informationsarkitektur av AIIM.org, september 2012.
  • Certified Lotus Specialist inom IBM Notes/Domino på System Administration, Application Development och Web Development, 1999.

Personliga egenskaper

Jag brukar beskrivas som en mycket engagerad, lojal människa med positivt förhållningssätt till kunder och kollegor.
Själv vill jag framhålla min förmåga att utveckla idéer, min mångsidighet och mitt ansvarstagande för kvalitet som väldigt viktiga faktorer bakom de resultat jag uppnått.

Linkedin-profil: linkedin.com/in/marcusosterberg