Stäng
Lagom många huvudrubriker

Lagom många huvudrubriker

Detta är punkt tretton i listan med hygienfaktorer, det där du ska kolla upp någon gång emellanåt.

Här finns rekommendationer från W3C att följa – du vet de där jepparna som skriver dokumentation om hur webben borde fungera. Om din är i det borttynande gänget som följer kodstandarden XHTML så får du inte lov att ha mer än en endaste huvudrubrik. En huvudrubrik är samma sak som det som ibland kallas H1, detta på grund av att det är dess HTML-tagg – <h1> alltså – den största av rubriker.

Olika bud beroende på HTML-standard

Om du däremot följer HTML5 så får du enligt rekommendationen från W3C ha flera huvudrubriker, men ändå är det rekommenderat att ha beskrivande kod runtomkring, exempelvis sektioner. Se HTML5-rekommendationen kring rubriker hos W3C.

Om man istället utgår ifrån användarens behov så är det mest logiska att inte ha massor med huvudrubriker. Visst, det kan ses som logiskt att ha några stycken som enligt god sed om tydlig & korrekt kod förklarar att det är innehållets huvudrubrik, men samtidigt är det ganska centrerat kring den seende användarens behov. Om du plötsligen bryter den strukturen kommer den första H2-rubriken ses som en underrubrik till den senast föregående huvudrubriken.

Ok, hur f-n gör jag då?

Ha en eller ytterst få huvudrubriker, punkt. Följer du XHTML får du endast ha en huvudrubrik, annars bryter du mot rekommendation för XHTML. Den ursprungliga tanken bakom XHTML var att den skulle vara processbar av maskiner genom att att vara kompatibel med XML-standarden.

Om din webbplats istället följer HTML5-standarden är det fortfarande rekommenderat att du har ett fåtal rubriken, kanske helst endast en enda. Varför? Jo, i och med att sidan troligtvis har en intern struktur med en rubrik som är viktigare än de andra så bör den rankningssignalen framgå för sökmotorer och andra botar. Rubrikstorlek har inte endast mest typografi och textens storlek att göra, det är äve nditt sätt att vikta dess relevans för sidan.

Så bygger du en startsida eller landningssida – ha för all del en huvudrubrik för respektive del med egen call-to-action men då ska du också kapsla in dem i egna sektioner. Detta är inte ett frikort från att följa praxis, att ha en semantisk ordning på din kod. Maskiner kan inte läsa och förstå innehållet, vilket också gäller de av dina besökare som råkar ha en funktionsnedsättning (och även mig när jag är trött, irriterad, ljusskygg, kognitivt nedsatt och mer än lovligt bakis dagen efter midsommar).

Men glöm för guds skull inte att ha en huvudrubrik, åtminstone en ska du ha!

Sätt att kolla om man har huvudrubriker

Förutom att du självklart kan granska koden manuellt kan du köra in tillägg i webbläsaren. Webbläsartillägget SEO Doctor till Firefox gnäller om du saknar en huvudrubrik, dessutom om du saknar en underrubrik vilket inte heller det skadar.

Sistrix har med detta i sina rapporter, dock kan du inte räkna med svar ens samma dag men du får en trevlig summering av vad som behöver tas tag i.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.