Stäng

Macbook Pro med OS X och programmera i .NET

Min nya jobbdator är en Macbook ProNär jag kom till jobbet i morse låg en kartong med ett äpple på och väntade på mitt skrivbord. Trots att jag jobbar med att utveckla ASP.NET och andra Windows-baserade ting har jag utan min arbetsgivares protester beställt en Mac för att byta ut min knappt använda Lenovo Thinkpad W500 med Windows 7. De andra som valde att byta jobbar antingen med öppen källkod, formgivning eller sälj.

Det blev en Macbook Pro, av modellen som släpptes i somras, med Intels Core 2 Duo CPU på 2,66 Ghz, 8 Gb arbetsminne och dryga 15-tumsskärmen (privat har jag en av de nya MBP med Core i5 på 2,4 Ghz, märker ingen skillnad).

Största skillnaderna jag märker mellan Macbooken och Thinkpaden är:

  • Macbooken är betydligt snabbare på att starta, stänga av och komma tillbaka ur viloläge.
  • Skärmen på Thinkpaden är otroligt ljussvag vilket gör att man måste anstränga ögonen mer för att se vad som visas.
  • Det går fortare än man tror att lära sig OS X, men rent generellt spelar det mindre roll hur operativsystemet gränssnitt ser ut om man är en van användare av datorer.
  • Apple har gömt undan en massa av de inställningarna man är van vid som användare av Windows. Detta kan dock lösas via program som är bra att ha för den som vill ha mer kontroll.
  • OS X fungerar oväntat bra tillsammans med en Microsoft-miljö i form av Exchange och Active Directory. Mail, iCal och Adressbok gör allt jag brukar göra i Outlook.
  • Finder hänger sig inte när man bläddrar i mappar till skillnad från Utforskaren – vilket jag råkar ut för frekvent på samtliga Vista/Win7-datorer jag kört så här långt.

I och med att jag redan i höstas lackade ur fullständigt på Microsofts Virtual PC, inte fick Lenovos bärbara att kunna köra Windows 7 tillsammans med Virtual PC över huvud taget (dåliga drivrutiner till grafikkortet), så jag gick över till att jobba med VirtualBox som virtualiseringsmiljö för min utveckling i EPiServer & .NET.

VirtualBox har fördelen jämfört med Virtual PC att programvaran finns för Windows, Linux, Mac OS X och ett antal andra plattformar vilket gör att jag inte är speciellt beroende av vad jag eller de som ska ta över min utvecklingsmiljö har för operativsystem.

För de som kommer förbi mig på jobbet kan det se ut som på ovan bild, Mac OS X, Macbook Pro, Apple Cinema som skärm men så fort kodning ska till så blir det virtualiserat Windows Server 2003/2008 med Visual Studio.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.