Stäng

Microformats hjälper dina besökare

Microformatet Geo används på mapusers.comWebben har rätt länge varit något av ett skyltfönster men börjar allt mer få ingredienser som pensionärernas favoriter med provsmakningar inne i affären. En av lösningarna för att ge en mer funktionell webb är microformat som förutom att presentera också beskriver innehållet.

I bildexempel ser du hur man kan högerklicka på latitude och longitude på Mapusers för att direkt gå till Google Maps med de koordinaterna. Detta görs med microformatet Geo som beskriver platser. Dessvärre kräver detta ett plugin i webbläsaren vilket jag misstänker att inte så många har.

Kod för Microformatet Geo är i detta fallet:

<div class="geo">
    Latitude: <span class="latitude">59.333333</span><br />
    Longitude: <span class="longitude">18.05</span>
</div>

Det som gör det hela till ett Microformat är det som anges som identifierare i attributen class, det vill säga geo, latitude och longitude.

Jag föreställer mig en snar framtid där dessa funktioner är inbyggda åtminstone i de mobila enheterna på ett likartat sätt som webbläsarna i smartphones i webbsidor upptäcker telefonnummer. Oavsett upplever jag att det inte finns någon anledning att strunta i att märka upp denna typ av information då det sakta men säkert kommer fördelar hos sökmotorerna om microformat används – se exempelvis hReview för att betygsätta produkter och företag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.