Stäng

Microsoft patenterar XML-dokument, XHTML, SGML etc och Apple kontrollerar hårdvaran de producerar

Snubbe i baddräkt med Apple-loggaMicrosoft har nyligen lyckats få ett patent på “Word-processing document stored in a single XML file that may be manipulated by applications that understand XML”, med andra ord alla XML-artade sätt att jobba med dokument.

I sitt patent-abstrakt beskriver de rätt många tekniker som använts sedan massor med år, exempelvis XHTML som de flesta av oss använder för att bygga webbplatser.
För visst är en undersida på en webbplats ett dokument enligt en uttråkad juristorganisation sugen på att stämma någon?

Detta är lite läskigt, särskilt i och med att EU inte är helt ointresserade av ett gemensamt patentregelverk, eftersom exempelvis XML är en regeluppsättning där man kan sätta ihop sitt egna format för sitt behov. Det Microsoft fått patent på är inte något sätt innovativt utan ett koncept som verkligen inte uppnår verkshöjd.

Och Apple är på gång att fixa ett patent för att hålla koll på vad deras kunder gör med exempelvis deras telefoner. Detta genom att stoppa in saker som registrerar hur utrustningen behandlas av kunden.
Visst är det en god idé att de kan ha koll på eventuella skurkaktiga kunder som returnerar en produkt som skjutits ur en kanon och inte överlevt och de kan visa det med en G-mätare etc, men frågan är hur mycket man litar på att all denna funktionalitet inte spionerar på en som användare.
Som grädde på moset är nog tanken att Apple ska veta huruvida man har jailbreakat telefonen då Apple tydligen inte är överens med de flesta av kunderna om vem som faktiskt äger telefonen.
Det är väl ingen tvekan om att även detta patent kommer att gå igenom, tragiskt nog lär många andra vilja använda samma funktioner framöver.

De skumma historierna om USPTO slutar aldrig att komma…

Läs mer om patent

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Obligatoriska fält är markerade *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.